Staffan Hammarbäck från Katrineholm var stationerad i Afghanistan 2011 och 2012. Hör honom berätta om sina känslor kring utvecklingen i landet. Foto: Privat/SVT

Afghanistanveteranen Staffan om talibanernas maktövertagande: ”Tomhet och besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

När Staffan Hammarbäck från Katrineholm åkte till Afghanistan hoppades han kunna bidra till landets implementering av mänskliga rättigheter. Ett decennium senare följer han utvecklingen i landet med bestörtning.

Staffan Hammarbäck var redan utbildad ambulanssjuksköterska när han bestämde sig för att bidra till svenska försvarets insatser i Afghanistan. Under två halvårsperioder under 2011 och 2012 bemannade han en av försvarets mobila sjukvårdsenheter i landet.

– Jag hoppades att västs insatser skulle leda till demokratiska val, ett mer jämställt samhälle där flickor skulle få gå i skolan, en högre levnadsstandard och större tillgång till sjukvård – allt det där som de inte hade, säger han.

Talibanernas maktövertagande

Idag kallar han sina förhoppningar om att kunna implementera bestående demokrati i landet med militära insatser naiva, och är inte förvånad över talibanernas maktövertagande.

Hör honom berätta varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet