Det har varit omfattande spridning av covid-19 på flera äldreboenden i Sörmland. Foto: Christine Olsson/TT

Äldreboenden granskas efter smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

En tillsyn av äldrevården i Stockholmsregionen och region Sörmland har inletts av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, rapporterar Dagens Nyheter. Tillsynen görs med anledning av den utbredda spridningen av coronaviruset på äldreboenden.

– Vi hoppas kunna bidra till att smittspridningen inte fortsätter på samma sätt i andra delar av landet, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo region öst, till tidningen.

I Stockholmsregionen har cirka 40 procent av dem som avlidit av covid-19 bott på äldreboenden. Sörmland är den region i landet med högst andel sjukdomsfall per 100 000 invånare, och där fanns smittan tidigt på äldreboenden.

Ivo kommer inte göra några fysiska besök, utan man tar kontakt med exempelvis verksamhetschefer och medicinskt ansvariga sjuksköterska om vilka åtgärder som vidtagits för att förhindra smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet