Foto: SVT

Eskilstuna stadsmission: ”Aldrig delat ut så mycket matkassar som nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler Eskilstunabor än någonsin som tar del av stadsmissionens matinsatser i spåren av coronapandemin. Samtidigt är viljan att hjälpa större än tidigare.

– Vi har aldrig delat ut så här mycket matkassar i Eskilstuna tidigare, säger Tomas Lindroos, direktor för stadsmissionen i Eskilstuna.

När coronapandemin slog till i början av året fanns farhågor att de som redan levde i ekonomisk utsatthet skulle få en än svårare tillvaro. I den nya Fattigdomsrapporten som görs av Sveriges stadsmissioner befästs den bilden.

Samtidigt finns det ljusglimtar.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi har fått mycket mer stöd från såväl myndigheter som givande organisationer och det innebär att vi har kunnat göra mer för fler människor, säger Tomas Lindroos, direktor för stadsmissionen i Eskilstuna och ordförande för Sveriges stadsmissioner.

I klippet ovan berättar Tomas Lindroos om hur coronapandemin påverkat stadsmissionens matinsatser.

Mat som annars skulle ha slängts

I Eskilstuna delar stadsmissionen sedan 2015 ut matkassar till hushåll i behov. Maten, som kan ha kort datum eller skönhetsfläckar, kommer från livsmedelsbutiker och hade i annat fall kastats.

I dag lämnas 100 matkassar ut i Eskilstuna varje vecka jämfört med 75–80 vid den här tiden förra året, uppger stadsmissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet