Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu utökas testningen – hör regionråden berätta Foto: SVT/Ole Berg-Rusten/TT

Alla med corona-symptom i Sörmland får provtas

Uppdaterad
Publicerad
Alla som har symptom på covid-19 får nu möjlighet att testa sig, det meddelade Region Sörmland på en presskonferens på måndagen.

För att minska smittspridningen och få en tydligare bild av virusläget i länet kommer Region Sörmland från och med nästa vecka att erbjuda alla vuxna sörmlänningar som uppvisar symtom på covid-19 att testa sig för viruset.

– Vi har varit tidigt ute med omfattande testning av berörd personal och nu tar vi nästa steg för att snabbt komma vidare så att alla vuxna i Sörmland med symptom för covid-19 får möjlighet att testa sig, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Får svar inom 48 timmar

I ett första skede var det endast vårdpersonal i regionen och kommunerna som erbjöds möjligheten att testa sig för viruset. Det beslutades senare att även personer i samhällsviktig verksamhet, som brandmän, också ska kunna få testa sig för covid-19 från och med onsdag.

Men nu står det alltså klart att även alla vuxna sörmlänningar ska få möjligheten att testa sig för covid-19 genom ett så kallat hemprov via 1177. Planen är att man ska få svar inom 48 timmar och om provet är positivt kommer en läkare att ta kontakt med patienten.

Provet är kostnadsfritt.

Tre alternativ erbjuds

I ett första skede är det endast tre provtagningsstationer i länet genom vilka man kan beställa ett testkit för självprovtagning. De är Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm. Vid dessa erbjuds tre alternativ för olika sätt att testa sig.

Antingen åker man till en av de tre provtagningsstationerna för att få ett testkit och göra provet där.

Ett andra alternativ är att man skickar ett ombud som inte uppvisar virussymtom till ett utvalt apotek i en av de tre orterna för att hämta testkitet. Därefter gör man provet och lämnar in det till samma apotek som man först hämtade ut testkitet.

Det sista alternativt är hemleverans av testkitet. När man har gjort provet måste man ta sig till en provtagningsstation för att lämna in det.

För personer som bor i övriga delar av länet hänvisas man att skicka ett friskt ombud till ett apotek i en av de tre orterna, enligt det andra alternativet.

Måste uppvisa symtom

För att få göra självtesterna måste man, förutom att vara över 18 år och folkbokförd i Sörmland, också uppvisa symptom av covid-19. Detta beror på att testerna annars inte ger utslag.

Det kan röra sig om luftvägssymtom som hosta, snuva, andningssvårigheter, feber och/eller kräkning eller diarré. Man ska även ha haft symtom i minst två dygn.

– Viktigt är att testerna bara fungerar om man har symtom, det finns inget syfte att testa sig ”bara för att”, säger Maria Remén, smittskyddsläkare i Sörmland, i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet