Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amazons serverhallar i Mälardalen tas i bruk

Amazons serverhallar i Mälardalen tas i bruk

Uppdaterad
Publicerad

Det multinationella företaget Amazon web services har nu inlett arbetet i serverhallarna som byggts i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. Det meddelade bolaget på en presskonferens under onsdagsförmiddagen.

Spekulationerna var många när det blev känt att företaget skulle hålla presskonferens under onsdagen. Ett av ryktena var att bolagets e-handel skulle etablera sig i Sverige, men så blir det inte.

Nyheten som presenterades var dock att molntjänsterna som bolaget AWS erbjuder nu rullas ut. Det är tre nybyggda serverhallar i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås som gör tjänsterna möjliga, dessa tas nu i bruk.

Hur många arbetstillfällen serverhallarna innebär har inte företaget velat gå ut med.

Etableringen i Eskilstuna har fört med sig frågetecken kring elförsörjningen. Enligt P4 Sörmland har brister i elnätet upptäckts efter IT-jättens bygge.

Fakta: E-handelsjätte med 613 000 anställda

Visa

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon, med storägaren och koncernchefen Jeff Bezos, har omkring 613 000 anställda runt om i världen.

Amazon redovisade för årets tredje kvartal ett försäljningslyft på 29 procent till 56,6 miljarder dollar (cirka 515 miljarder kronor). Över hälften av försäljningen, 34,3 miljarder dollar, ägde rum i Nordamerika.

Nettovinsten i kvartalet tolvfaldigades till 2,9 miljarder dollar.

Källor: Amazon, Investopedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer