Anna anklagades för att ha gjort en bonde blind, döv och stum – troligtvis hade han drabbats av en stroke. Foto: SVT

Anna Ersdotter var den sista som avrättades för häxeri

Uppdaterad
Publicerad

På skärtorsdagen pratar man ofta om häxor som flyger till Blåkulla. Men för en inte allt för avlägsen tid var det förenat med dödsstraff att syssla med häxkonster i Sverige.

Anna Ersdotter även kallad ”Sotpackan” född 1624 och död 15 juni 1704, från Lista socken i Eskilstuna, var den sista människan som avrättades för häxeri i Sverige.

Hon kunde bota människor med örter och växter och magi, sas det. Hon levde på en tid när många i Sverige var starkt religiösa och då magi var ett maktmedel som som både uppskattades och fruktades.

Ville ha tobak

– Hon gick till sin granne, en bonde, hon ville ha tobak till sin pipa. Men han nekar det och ger henne i stället en kaka, en korv och lite ull. Senare när bonden är ute så märker han att ser dåligt på ena ögat. Han hör inget på örat och munnen hänger. Då förstår han att Anna har kastat ond magi på honom för att hon inte fick tobak, säger Åsa Egeld, museipedagog på Eskilstuna Stadsmuseum.

Hon greps 1704 och anklagades för att ha gjort bonden blind, döv och stum. Hon fick sitta inspärrad i ett torn på det som fanns kvar av Eskilstunas slott, efter branden som hade härjat några år tidigare (1680).

– Under förhören så erkände hon väldigt många brott som hon sa att hade begått under hela sitt liv. Hon sa att hon hade haft många möten med djävulen och hon hade fått hjälp av honom med att skada

På skärtorsdagen kommer påskkärringarna att bege sig till Blåkulla inför den stundade påsken. På bilden tvååriga Tintin som förbereder sig inför påskfirandet. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

sina fiender. Hon berättade väldigt detaljerat och fantasifulla berättelser, säger Elin Eriksson, museipedagog på Eskilstuna Stadsmuseum.

Avrättades med yxa

Trots hennes ånger och att hovrätten ansåg att hon var förvirrad och ville benåda henne så döms hon till döden. Hon blir halshuggen med en bila (en slags yxa).

– Det vanliga är att man sedan bränner häxor. Man ville förgöra allt med den här trollkunniga. Det här den sista personen som avrättades för häxeri i Sverige, säger Åsa Egeld.

Anna var hennes namn

På Eskilstuna Stadsmuseum är man noga med att framhålla att man inte med säkerhet kan veta hur allting låg till. Men en sak är de säkra på.

– Vi är väldigt noga med att inte ska kalla henne för ”häxan i Lista”, inte ”den sista häxan” eller ”sotpackan” eller de här fula orden. Utan Anna Ersdotter var hennes namn, säger Elin Eriksson.

Dödsstraffet för trolldom avskaffades 1734, den sista häxprocessen hölls 1757 (ingen blev dock avrättad). Dödsstraffet för satanspakt avskaffades 1779.

Se hela inslaget i spelaren nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.