Miklos Sipöcz är en av stamgästerna på Träffpunkten. Han har idag ett eget boende, men har upplevt hemlösheten och ser behovet av ett härbärge i Nyköping. Foto: SVT

Nyköping kan få härbärge för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med 2017 har antalet akut hemlösa i Nyköping ökat med 50 procent, enligt kommunens egen undersökning. Nu samarbetar kommunen med Stadsmissionen i Eskilstuna med målet att starta ett härbärge – helst redan före årsskiftet.

Arbetet med att ta fram en gemensam avsiktsförklaring med målet att starta ett härbärge pågår för fullt.

– Vi har samtalat med kyrkan och Stadsmissionen en längre tid och jag skulle säga att vi har kommit ganska långt, säger Marjo Gustafsson (S), ordförande för socialnämnden i Nyköping.

Nyköping

Hennes förhoppning är att Stadsmissionen ska starta ett härbärge i Nyköping redan innan årsskiftet.

Vem ska finansiera det?

– Det är något vi måste prata med Stadsmissionen och kyrkan om. Men kommunen kan tänka sig att vara med och bidra på något sätt, säger hon.

Måste finnas långsiktig ekonomisk plan

Tomas Lindroos, direktor på Stadsmissionen i Eskilstuna, berättar att de är redo att sätta igång så snart ett avtal med kommunen är klart.

– Det är klart att det är en hel del praktiska saker som måste lösas först. Vi måste ha ett hus vi kan vara i och det måste finnas en plan för långsiktig finansiering. Men vi har en dialog med Nyköpings kommun och det är upp till beslutsfattarna där att ge oss ett uppdrag att starta, säger han.

I Nyköping finns sedan tidigare Träffpunkten, ett dagcenter för personer som lever i utsatta situationer som till exempel hemlöshet och missbruk. De har inte möjlighet att låta bostadslösa övernatta i lokalen, eftersom brandskyddsreglerna inte tillåter det.

– Vi har två sängar som de får vila i under dagen när vi har öppet. Det är allt vi har, säger Yvonne Åkerstedt som arbetar på Träffpunkten.

Yvonne Åkerstedt har engagerat sig i Träffpunkten i många år, och har tydligt sett att antalet hemlösa i Nyköping har ökat. Foto: Otilia Bogen

Märker av ökningen

Hon och hennes kollegor har märkt att de hemlösa blir allt fler, och hoppas att pratet om ett härbärge blir verklighet så snart som möjligt – särskilt eftersom det snart är vinter igen.

Miklos Sipöcz är en av stamgästerna på Träffpunkten. I klippet ovan berättar han hur det var när han levde på gatan.

Allt fler saknar fast boplats i Nyköping

Antalet akut hemlösa i Nyköping har ökat drastiskt under det senaste året. 2017 fanns det 73 sådana personer i Nyköping, i år är siffran 109. Enligt kommunen beror det delvis på att antalet nyanlända har ökat, delvis på bristen på bostäder.

Men det betyder inte att det är 109 personer som sover på gatan. Många av dem har tillfälliga kontrakt eller får hjälp av kommunen en sovplats på ett vandrarhem.

Nyanlända som inte har fått egna bostadskontrakt räknas också som akut hemlösa, trots att de bor i bostäder som kommunen har köpt för att klara bosättningslagens krav. I praktiken uppskattar socialtjänsten i Nyköping att det är ett tiotal personer som regelbundet sover utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköping

Mer i ämnet