Eskilstuna är den kommun i Sörmland som sticker ut när det kommer till antalet sexanonnser. Foto: SVT

Antalet sexannonser ökar i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste två åren har polisen märkt av ett allt större antal prostituerade i de sörmländska städerna.

– Om vi hade ett fåtal händelser 2015 så exploderade det under 2017 där vi kunde se att vi hade ungefär en till två tjejer i veckan som var hitresta och prostituerade sig. Så ser det fortfarande ut 2018, säger Robert Juntilla, som arbetar som polisspanare.

Flest sexannonser i Eskilstuna

Tittar man på antalet anmälda brott så är det Eskilstuna som sticker ut bland de sörmländska kommunerna. Där kan det finnas mellan två och sju annonser i veckan men mörkertalet är högt. Av de totalt 40 anmälningar som gjorts under de fem senaste åren så gjordes mer än hälften av dessa i Eskilstuna.

– Det händer att det dyker upp någon annons i Nyköping eller Katrineholm, men 99 procent av sexhandeln som annonseras på internet sker i Eskilstuna, säger Robert Juntilla.

Men vad beror ökningen på?

– Jag tror att många av de här tjejerna är offer för människohandel, det är helt enkelt en inkomst för hallickar som fungerar. Det finns en stor efterfrågan.

”Bara en produkt”

Enligt polisen så lever drygt 1 000 kvinnor som prostituerade i Sverige i dag. Kvinnorna kommer främst från Rumänien och Nigeria och kommer ofta ifrån fattiga förhållanden.

– En rumänsk hallick jämförde en tjej med en fotboll, det är bara en produkt, en sak helt enkelt, säger han.

Samma sak gäller bland köparna.

– Sexköparna är ju egoister, de ser ju inte tjejen som en människa utan ser henne som en vara, de vill ha vad de betalar för, säger han.

Eftersom att en större del av sexhandeln i Sörmland sker på nätet så försöker polisen hitta sexköparna via olika sajter. Polisen kan till exempel se att antalet annonser kan öka i samband med löning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.