Maria Remén, biträdande smittskyddsläkare Region Sörmland, ser positiva effekter av minskad användning av antibiotika. Foto: Lisa Selander/TT

Antibiotikaronder på flera sjukhus i Sörmland – resistensrisken ska minska

Publicerad

Region Sörmland är en av få regioner som infört antibiotikaronder. Efter ett lyckat pilotprojekt vill man nu utöka ronderna till alla länets sjukhus.

Det började på Mälarsjukhuset i september på den geriatriska avdelningen, där man tar hand om de äldre som är mest sjuka.

– Två gånger i veckan har vi gått igenom alla patienter som behandlas med antibiotika. Det har varit runt 300 patienter under de här månaderna och för ungefär en tredjedel har vi kunnat göra en förändring av antibiotikabehandlingen, säger Maria Remén, biträdande smittskyddsläkare på Region Sörmland.

Region Sörmland

Utökat till Katrineholm

Sedan några veckor tillbaka började man även med ronder på medicinkliniken i Katrineholm. 

– I maj kommer vi att börja med en klinik i Nyköping och sedan rullar det på.

Antibiotika används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Men bakterier kan utveckla en antibiotikaresistens, vilket betyder att antibiotikan har använts för ofta och till slut inte har någon påverkan på bakterierna. Detta är ett växande problem enligt Maria Remén och en förhoppning med dessa ronder är att minska på resistensen.

– Den totala antibiotikaanvändningen påverkar resistensutvecklingen. Det är därför vi vill arbeta med att minska användningen, för att på så sätt minska resistensutvecklingen.

Hör Maria Remén förklara hur en antibiotikarond går till i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Sörmland

Mer i ämnet