Foto: TT

Fler fall av multiresistenta bakterier i Sörmland – trots färre utskrivna recept

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler fall av antibiotikaresistenta bakterier rapporteras i Sörmland, enligt Folkhälsomyndigheten, trots att färre recept skrivs ut. Nu ska ett nytt projekt inom landstinget förbättra situationen.

Projektet med antibiotikaronder har precis kommit igång på geriatriska avdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Här behandlas sjukdomar som lunginflammation, urinvägsinfektion, olika typer av sårinfektioner och blodförgiftningar.

”Går igenom alla patienter”

Förhoppningen är att antibiotikaronder ska kunna genomföras på fler avdelningar på sjukhusen i Sörmland.

– Vid en antibiotikarond går man igenom alla patienter som behandlas med antibiotika på avdelningen. Syftet är att kunna ge den bästa möjliga infektionsbehandlingen till patienten, samtidigt som vi försöker att minimera effekterna av antibiotikaresistens, säger Maria Remén, biträdande smittskyddsläkare.

Maria Remén, biträdande smittskyddsläkare, menar att det finns flera faror med antibiotikaresistens. Foto: SVT

Kraftig ökning

Två grupper av multiresistenta bakterier har ökat i Sörmland de senaste åren. Den största ökningen står ESBL för, en egenskap som finns hos tarmbakterier och som bryter ner antibiotika. Under 2017 rapporterades 225 nya fall i Sörmland, jämfört med 49 fall 2007, då det blev anmälningspliktigt. Den andra bakteriegruppen som ökat är MRSA, en grupp hudbakterier.

Det största enskilda utbrottet av multiresistenta bakterier i Sörmland var VRE-utbrottet som skedde på Nyköpings lasarett tidigare i år.

Färre recept skrivs ut

Trots ökningen av multiresistenta bakterier har antalet antibiotikarecept som skrivs ut minskat i Sörmland. Det senaste året har 291 recept per 1 000 invånare skrivits ut i länet. Det nationella målet ligger på 250 recept per 1 000 invånare och år.

Någon minskning syns dock inte när det gäller antibiotikaanvändningen på sjukhusen.

– På sjukhusen har antibiotikaanvändningen varit ganska konstant över tid. Nu hoppas vi att vi ska kunna jobba mer aktivt med den, säger Maria Remén.

Hör den biträdande smittskyddsläkaren förklara vilka faror multiresistenta bakterier innebär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.