Foto: TT

Arbetslösheten bland ungdomar minskar i Sörmland

Publicerad

I slutet av mars var 1 700 ungdomar arbetslösa i Sörmland. Det är den lägsta noteringen på mycket länge, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

Under det senaste året har arbetslösheten i länet bland unga, 18-24 år, minskat med 2,9 procentenheter. Det är en större minskning än i landet som helhet.

Ungdomarna gynnas bland annat av ett starkt konjunkturläge och av att omfattande pensionsavgångar.

Minskar mest i Oxelösund

I alla länets kommuner utom Gnesta har ungdomsarbetslösheten sjunkit under året. Störst är minskningen i Oxelösund, Vingåker och Flen.

Trots det är arbetslösheten bland ungdomar fortsatt hög i länet – 11,5 procent, jämfört med riksgenomsnittet på 9,1 procent. Högst ungdomsarbetslöshet i länet har Flen på 16,6 procent, och lägst har Trosa och Gnesta med 4,8 respektive 6,1 procent.

Enligt den senaste statistiken är det också fler personer som haft arbete med stöd. 470 personer har fått anställning inom så kallade extratjänster, som är det program som ökat mest under året.

Det är dock färre inom etableringsinsatser än för ett år sedan.

Stark minskning i länet

Arbetslösheten har också minskat generellt under det senaste året. I mars var 13 400 personer arbetslösa i länet – 1 140 färre jämfört med mars förra året.

Minskningen på 0,9 procentenheter är en av de starkaste i hela landet.

De mest utannonserade yrkena i Sörmland

Visa

Under mars anmäldes 4 000 lediga platser. De mest utannonserade yrkena var redovisningsekonomer, kundtjänstpersonal, grundskollärare, lager- och terminalpersonal, personliga assistenter, grundutbildade sjuksköterskor, reklamutdelare och kriminalvårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer