Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ökning av arbetslösa i november – 1 200 fler än i fjol

Publicerad

Siffror från Arbetsförmedlingen visar att 7 000 personer var öppet arbetslösa i Sörmland under november. Det är drygt 1 200 personer fler än samma månad i fjol.

Arbetslösheten stiger i länet precis som i riket som helhet. 7 000 personer var öppet arbetslösa i Sörmland i november, jämfört med 5 789 personer samma månader förra året. 958 av de arbetslösa sörmlänningarna skrev in sig på Arbetsförmedlingen just i november.

I hela landet har antalet personer som är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen ökat med 25 000 under det senaste året. Ökningen gäller både inrikes och utrikes födda, men som andel av arbetskraften är färre utrikes födda arbetslösa.

”Vår prognos visar att arbetsmarknaden är fortsatt god även om den är mer dämpad än tidigare. Framöver bedömer vi att arbetslösheten fortsätter öka”, skriver Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Färre varslade i länet

Antalet som varslats om uppsägning har samtidigt minskat något i Sörmland. I november förra året varslades 130 personer om uppsägning i länet. Samma månad i år varslades bara 78.

I landet som helhet ökar däremot varslen. I november varslades 5 500 personer om uppsägning i landet, 1 800 fler än samma månad i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.