Havsörn omgiven av kråkor. Foto: Hasse Holmberg/TT

Årlig örnkoll vid Mälaren och Hjälmaren

Publicerad

I helgen är det dags att vända blicken mot skyn. På lördag mellan klockan 10 och 12 pågår den årliga örnräkningen, som genomförs av medlemmar i Naturskyddsföreningen.

Vid förra årets räkning sågs en kungsörn och 154 havsörnar.

– Vi har observatörer ute på 100 platser, som anmält sig i förväg. Allmänheten är välkommen att besöka vissa platser för att lära sig mer om de här fåglarna och hur det står till med dem. Många har sett dem utan att veta vad det är för något, säger Sten Ullerstad, projektledare.

”Hållit på i nästan 20 år”

Örnräkningen ses som ett mått på hur miljön i området är. 1940 fanns bara 40 häckande havsörnspar, jämfört med dagens omkring 800.

– Vi har hållit på i nästan 20 år. Vi kan börja på att se trender, även om väderförhållandena vid varje räkning kan ställa till bekymmer, säger Ullerstad.

Några minusgrader och mulet, som prognosen i Stockholmsområdet pekar på inför lördag, behöver inte innebära problem så länge fiskare ger sig ut. Då lockas nämligen också hungriga havsörnar.

Bilar kan störa

Däremot kan lokala störningsmoment, som pimplingstävlingar eller bilar som kör på isen, skrämma bort fåglarna.

– Vi har försökt att välja platser där vi har relativt goda möjligheter att få se något, säger Ullerstad.

Fakta: Här kan man örnspana på lördag

Vargaviddernas naturreservat, Rånnesta vid Tysslingen, Venastugan vid Rynningeviken, Öby kulle vid Kvismaren, Hästnäs vid Arboga, Borgåsen vid Surahammar, Norsa vid Köping, Kungsudden i Kungsör, Parkeringen vid Borgåsund i Strömsholm, Kvicksundsbrons gamla fäste, Torshälla huvud (Åsvägen 41), Hässelbyholms brygga (med dispens) i Strängnäs kommun, Gäddeholms båthamn i Västerås, Hjälstaviken vid Enköping, Vårbergstoppen i södra Stockholm och Högdalatippen i Vallentuna.

Källa: Fältstationen Rördrommen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.