Arbete inne i Masugn 4 på SSAB i Oxelösund. Foto: Anders Wiklund/TT

Åskan drabbade SSAB – stora delar av produktionen stod still: ”Ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Stålföretaget SSAB i Oxelösund har haft en kraftigt nedsatt tillverkning i drygt 19 timmar sedan åskovädret drog in under onsdagskvällen och slog ut strömförsörjningen.

– Jag är förvånad, säger plats- och produktionschef Jacob Sandberg.

Personalen på stålföretaget SSAB i Oxelösund har inte kunnat arbeta normalt sedan 19-tiden igår, vilket P4 Sörmland var först med att rapportera om.

Det här har fått stor påverkan.

– Vi har stått stilla med stora delar av produktionen. Det är tre stycken kraftledningar som matar till oss och fram tills 14.30-tiden har två varit helt ur drift. Nu är det bara en kvar som inte fungerar och enligt Vattenfall ska den förhoppningsvis kunna vara igång ikväll, säger Jacob Sandberg.

”Det svajjar för ofta”

Det är tillverkningen av flytande järn och stål samt varmvallsning av plåt som inte har kunnat köras.

Hur ovanligt är det?

– Det här är ovanligt. Men det svajjar för ofta när det åskar, det måste vi diskutera både internt och med vår elleverantör Vattenfall, säger Jacob Sandberg.

Hur ser du på att produktionen stått stilla så länge på grund av åska?

– Jag är förvånad. Nu måste vi fokusera på att få igång allting igen.

Hoppas kunna köra ikapp

Att stoppet har påverkat företaget ekonomiskt är klart, men exakta siffror vill platschefen inte gå närmare in på.

– Vi hoppas dock på att kunna ta igen det vi förlorat när vi kan köra med full kapacitet igen. Vi ser inga varaktiga problem med det som inträffade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.