Hör åklagaren Reena Devgun berätta om varför hon vill åtala 22-åringen men inte de andra två männen. Foto: Polisen/TT

Åklagare vill åtala en av tre misstänkta i domkyrkokuppen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka planerar åklagaren att väcka åtal mot den 22-årige man som sitter häktad misstänkt för att ha stulit kungliga begravningsregalier i Strängnäs domkyrka förra året.

Det var den 31 juli som polisen fick larm om att tre ovärdeliga föremål stulits. Det handlade om en begravningskrona och riksäpple som tillhört Karl IX och en krona som tillhört hans hustru drottning Kristina den äldre. Två gärningsmän flydde med hjälp av cykel och båt.

En person häktades

I september greps och häktades en 22-årig man i Åkersberga misstänkt för stölden. Under hösten greps även två andra män misstänkta för inblandning i kuppen. De är försatta på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.

Kuppen mot domkyrkan

Åklagare väcker åtal

Åklagaren Reena Devgun vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet tänker bara väcka åtal mot 22-åringen, eftersom det är han som misstänks för själva stölden.

Stöldgodset saknas fortfarande

Även om 22-åringen skulle åtalas och dömas för själva stölden, finns det inga planer på att lägga ner förundersökningen. Planen den ska fortsätta under ledning av kulturarvsbrottsåklagaren Isabelle Bjursten tills de försvunna begravningsregalierna återfunnits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet