Foto: Polisen

Åtalas efter inlägg på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig man åtalas för hets mot folkgrupp vid Nyköpings tingsrätt efter att han gjort ett inlägg på Facebook.

Det var på morgonen den 28 juli som det hölls en muslimsk gudstjänst på en fotbollsplan i stadsdelen Brandkärr i Nyköping.

38-åringen bor intill fotbollsplanen och väcktes av böneutropen. Han filmade en del av gudstjänsten och lade ut en sekvens på Facebook med kommentaren:
”Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”.

Uppretad stämning

Inlägget spreds och på kvällen fick polisen rycka ut till 38-åringens hjälp efter att ett 100-tal uppretade personer samlats utanför hans bostad.

Polispatrullen lugnade ner stämningen och tog emot en anmälan om hets mot folkgrupp. Inlägget var vid den tidpunkten raderat, men anmälaren hade tagit en skärmdump som patrullen fick med sig.

Erkänner gärningen – förnekar brott

Åklagaren menar att 38-åringen ”har härigenom i ett meddelande som spritts till ett stort antal personer uttryckt missaktning mot personer med muslimsk trosbekännelse. Brottet är inte ringa”.

– Själva yttrandet om man tar det ur sitt sammanhang kanske inte tycks vara så grovt, men det är många som anser sig ha blivit kränkta här, säger kammaråklagare Michael Forsberg.

38-åringen erkänner gärningen, men förnekar att det handlar om hets mot folkgrupp. I polisförhör säger han att ”90 procent av hans vänner är muslimer och att han inte skulle bo där han bor om han hatade muslimer”.

Åklagaren säger till SVT Östnytt att han kommer att yrka på en villkorlig dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer