I samband med utredningen hittade polisen narkotikalager i olika gömmor. Bland annat under en rotvälta. Foto: Polisen

Åtta års fängelse för huvudman i Darknet-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Åtta års fängelse. Det blev straffet för den man som pekats ut som huvudman i den stora Darknet-rättegången i Nyköping. Ett mål som inleddes med den internationella polisinsatsen Trojan shield.

Utöver den 47 år gamla man som döms till åtta års fängelse döms även tre andra personer för synnerligen grovt narkotikabrott. Två av dem till fängelse i sex år och en till fängelse i sex år och tre månader.

Två tilltalade, vars inblandning av tingsrätten bedömts ha varit mindre, döms för grovt narkotikabrott respektive narkotikabrott av den så kallade. normalgraden till fängelse i tre respektive ett år.

Operation ”Trojan Shield”

Sålde narkotika på nätet

De nu dömda personerna har ingått i en liga som bland annat sålt narkotika på Darknet, det vill säga en hemlig del av internet.

Ligan avslöjades i samband med att polisen fick del av krypterad information från kommunikationsappen Anom. Information som från början kommer från den amerikanska federala polisen FBI.

I samband med att FBI:s uppgifter förmedlades till polismyndigheter runt om i världen gjordes ett internationellt tillslag i juni förra året som gick under namnet Trojan shield. Och det var i samband med det tillslaget som de misstänkta i narkotikaligan greps.

Fredrik Beijar, en av åklagarna i fallet, är nöjd med domen.

– Ja, det får man nog säga. Tingsrätten har följt praxis.

En av de åtalade döms för narkotikabrott enligt normalgraden. Hur ser du på det?

– Det har varit svårbedömt hela tiden, så det är inte konstigt att tingsrätten gjort en annan bedömning än vi som åtalade henne för grovt narkotikabrott. Men vi får analysera domen och se vilka bedömningar man gjort.

Chatt-meddelanden avgörande i målet

Stefan Jansson är chefsrådman på tingsrätten i Nyköping. Enligt honom har den stora mängden chattmeddelanden från bland annat tjänsten Anom varit avgörande i målet. Meddelanden som från början varit krypterade, men som avkrypterats i samband med att FBI försett svensk polis med dem. Meddelandena har sedan kunnat knytas till gärningspersonerna.

Advokat Jack Melkemichel har försvarat den nu dömde huvudmannen i narkotikaligan. Han vill dock inte kommentera domen i dagsläget.

– Jag har inte hunnit titta på den och jag har heller inte talat med min klient.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer den över 5 000 sidor stora förundersökningen till Nyköpings tingsrätt. Foto: SVT

De döms i Darknethärvan

• 47-årig man från Stockholm: Åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott

• 43-årig man från Trosa: Sex år och tre månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

• 73-årig man från Småland: Sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott

• 30-årig man från Trosa: Sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott

• 21-årig kvinna från Stockholm: Tre års fängelse för grovt narkotikabrott

• 27-årig kvinna från Nyköping: Ett års fängelse för narkotikabrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet