Bilden är en arkivbild och föreställer inte Barbro. Foto: TT

Barbro blev utsatt för bluffläkarens bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Barbro Davidsson från Eskilstuna är en av dem som utsatts för bluffläkarens bedrägeriförsök. Via telefon meddelande han henne att hon hade dödlig cancer och behövde medicineras akut.

– Jag förstår inte att en människa kan vara så grym, säger hon.

Barbro Davidsson var hemma när det ringde i hennes telefon. En man som utgav sig för att vara läkare på Barbros lokala vårdcentral bad henne att sätta sig ned, han hade ett allvarligt besked att ge henne.

– Jag hade fått cancer sa han, en mycket allvarlig sort, säger Barbro Davidsson.

Bluffläkare lurade patienter

Behövde medicin akut

Men det fanns en chans till räddning. En ny medicin skulle kunna hjälpa henne. Problemet var att den inte fanns i Sverige ännu och att den var mycket dyr. Barbro skulle därför skicka över 40 000 kronor till en adress i England. Det var bråttom sa mannen.

– När jag sa att jag inte hade så mycket pengar sa han att jag kunde skicka guld istället, säger Barbro Davidsson.

”Nu ska jag snart dö”

Då trodde hon honom fortfarande och sa att hon skulle göra som han sa.

– Det var en fruktansvärd chock, jag var helt borta. Jag tänkte att nu är det min tur, nu ska jag dö snart, jag får inte se mina barnbarn växa upp. Allt snurrade i huvudet.

Var en bluff

Efter en stund bestämde sig Barbro Davidsson för att ringa vårdcentralen och kolla innan hon skickade något guld. Då blev bluffen uppenbar. Mannen var ingen läkare, Barbro Davidsson var bara en av många som han lurat eller försökt att lura på liknande sätt.

Under tisdagen dömdes mannen till fängelse i sex år och elva månader för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. Barbro Davidsson var en av dem som vittnade mot mannen.

– Det känns bra att man kunde bidra på det sättet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffläkare lurade patienter

Mer i ämnet