Barnmorskan vill inte utföra aborter på grund av sin tro. Hon hänvisade till sin samvetsfrihet, att vårdpersonal ska ha rätt att slippa att medverka vid ingrepp som står i strid med den egna etiska uppfattningen. Foto: TT

Vägrade utföra aborter

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Linda Steen stämmer landstinget Sörmland. När det blev känt att hon inte vill genomföra aborter fick hon inte börja jobba på en förlossningsavdelning.

Landstinget har behandlat Linda Steen på ett sätt som kränker hennes religions- och samvetsfrihet, som finns i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, samt brutit en kontraktsanställning med henne. Det hävdar den försvarare som nu driver Steens talan mot Landstinget Sörmland.

Historien började i vintras då Linda Steen påbörjat sin sista termin på barnmorskeutbildningen. Under sin studietid hade hon arbetat och fått studielön från landstinget Sörmland. Hon berättade tidigt att hon ville arbeta kvar i landstinget och i januari i år kallades hon till en intervju för ett jobb som barnmorska på en av kvinnoklinikerna i länet.

Troende kristen

Linda Steen, som är kristen och har en övertygelse om att en människa blir till vid befruktningsögonblicket, ville inte utföra aborter. Därför sökte hon arbete på förlossningen och BB, eftersom hon då trodde att inga aborter utfördes där. Vid intervjun visste inte hon att sena aborter (från vecka 18) trots allt sker på dessa avdelningar.

Steen skrev senare ett mejl till en chef och berättade att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro. Hon hoppades att det skulle finnas samvetsfrihet, alltså att hon av religiösa skäl skulle slippa utföra aborterna.

Fick inte börja jobba

Men det ansåg inte landstinget. ”Det här blev en prekär fråga. […] Som du vet eller har märkt har vi inte någon klausul ang. aborter utan vi anser att man som barnmorska ska ha den kunskapen att hjälpa alla kvinnor när det gäller graviditet, önskad eller oönskad”, skrev chefen i ett svar till Steen. Personen skrev också att det inte fanns möjligheter eller någon intention från vårdens sida att låta barnmorskor slippa göra aborter och tillade att Linda därför inte kunde få någon anställning som barnmorska inom landstinget.

Linda Steen yrkar på att landstinget Sörmland ska betala 80.000 kronor till henne för att ha kränkt hennes samvets- och religionsfrihet. Hon vill också att landstinget ska betala för hennes rättegångskostnader om ärendet prövas.

Landstinget saknar samvetsklausul.

I flera länder har man infört en så kallad samvetsklausul inom vården. Det ger den anställde rätt att vägra vara med vid vissa ingrepp som står i strid med den egna etiska uppfattningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet