Bengt berättar om de få minnen han har från den ödesdigra natten. Foto: SVT/Privat

Lastbilschauffören berättar om hur han överlevde olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Efter olyckan på E4:an berättade Nicklas Jansson för SVT Nyheter Sörmland om sin räddningsinsats. Nu delar lastbilschauffören Bengt Elgander med sig av de få minnen han har kvar från den ödesdigra natten.

Det har gått drygt två veckor sedan olyckan på E4:an där lastbilschauffören Bengt Elgander kolliderade med en personbil med husvagn. En olycka som polisen inte utreder då ingen såg eller gjorde något fel.

”Nu är det kört för dem och för mig”

Bengt Elgander har kört lastbil i 30 år och åkte sin vanliga rutt mellan Skåne och Stockholm när olyckan inträffade. Nu berättar Bengt det han minns från natten.

– Det enda jag kommer ihåg är att jag ser en husvagn framför mig. Jag svänger till vänster och kör in i den. Då tänker jag på de som sitter i personbilen, att nu är det kört för dem. Sedan brakade det och sprakade och då tänkte jag nu är det kört för mig.

Fastklämd i flera timmar

Efter kraschen har Bengt bara sporadiska minnen från lastbilen där han satt fastklämd i närmare fyra timmar.

– Jag vaknade till och hade inte ont någonstans, så jag tänkte ta mig ut men märkte då att jag satt fast. Det var massa balkar och plastbitar överallt.

Bengt minns lastbilschauffören Nicklas Jansson, som var vid hans sida under natten, och han minns även ambulanspersonalen.

– Vilka fantastiska människor det var och jag minns att jag tänkte på hur lugna alla var.

Förlorade båda benen

Därefter minns Bengt hur ambulanspersonalen spände remmar runt hans ben.

– De sa att det skulle göra ont och det gjorde det också, men jag kände inget när de tog bort benet. Jag vet inte hur de kapade av det, de använde väl en såg.

Bengt blev av med ena benet i sin lastbil, men när han vaknade upp färdigopererad på sjukhuset i Norrköping saknade han båda benen.

– Det andra benet var så trasigt att den togs på lasarettet. Är knät riktigt demolerat så är det inte värt att ha kvar. Nu har jag två tredjedelar kvar av låren.

”Jag tänker inte gå ner mig”

Trots att Bengt varit med om en hemsk olycka och förlorat båda sina ben är han bara glad över att leva.

– Jag tänker inte gå ner mig. Tänk att vakna upp utan ben och utan att kunna se, så tänker jag. Men nu är det bara benen jag inte har. Jag ser det positiva i det och jag kommer inte ändra attityd, det vet jag.

Fyllde år på sjukhuset

Bengt Elgander fyllde 62 år förra veckan när han låg på lasarettet i Norrköping. Nu har han flyttats till ett annat sjukhus för reabilitering och han ser positivt på framtiden.

– Varför skulle det inte bli mer körande? Det beror på vad det finns för arbete och förutsättningar. Det går inte att gå hemma för mycket så jag får hoppas att jag får fina proteser som man kan göra något med. Jag har några år kvar till pensionen och jag är så pass frisk att det är synd att sätta mig i soffan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Allvarlig olycka på E4

Mer i ämnet