Nicklas Jansson såg olyckan ske mitt framför ögonen. Foto: Nicklas Jansson

De kraschade framför hans ögon – Nicklas gjorde hjälteinsats

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Jansson var på väg hem till Linköping från ett arbete i Sundsvall när han såg en lastbil komma farande rakt mot honom. De kommande åtta timmarna skulle Nicklas vara en viktig pusselbit i räddningsarbetet.

Nicklas Jansson driver ett åkeri i Linköping och var under natten till fredag på väg hem i sin lastbil. När han hade passerat avfarten till Björkvik på E4 smällde det plötsligt till.

– Olyckan inträffade mitt framför ögonen på mig. Jag fick tvärnita för det såg ut som att lastbilen var på väg rakt mot mig. Men den hade istället åkt in mellan broarna, berättar Nicklas Jansson.

Allvarlig olycka på E4

Nicklas hoppar ur sin lastbil och ringer 112, samtidigt som han springer mot personbilen med husvagn som, enligt polisen, hade blivit påkörd av lastbilen bakifrån.

Ropar till chauffören

– Jag ser en familj och kollar hur alla mår. Kvinnan i bilen är lite blodig och klagar på smärtor i rygg och nacke. Jag ber henne sitta still och säger att ambulans är på väg.

– Sedan springer jag mot lastbilen som är fullständigt demolerad. Man ser nästan inte förarhytten för den är så kraschad. Jag ropar.

Nicklas fortsätter ropa till lastbilschauffören tills han äntligen hör ett svar. Men mannen syns inte till.

– Jag sticker in handen och ber honom ta den så jag kan se att han lever. Och han tar min hand. Det var en chock i chocken att han överhuvudtaget levde, för bilen var så otroligt sönderslagen.

Under hela tiden har Nicklas Jansson kontakt med SOS Alarm. Han berättar hur alla inblandade mår och hur det ser ut på platsen. Samtidigt ser han att lastbilen är på väg att rasa ner under bron.

Lastbilen började brinna

– Jag ser att det stora skåpet är fastkilat mellan förarhytten och bron och är det enda som håller fast lastbilen. Jag ser hur allvarligt det är och springer mot min lastbil för att veckla ut kranen och säkra lastbilen från att ramla ner. Då börjar den voltade lastbilen att brinna.

Nicklas hinner inte säkra upp lastbilen utan börjar istället att släcka den. Då kommer den första ambulansen som konstaterar att de inte kan hjälpa lastbilschauffören som fortfarande sitter fast och fokuserar istället på familjen. Efter att ha släckt branden kopplar Nicklas in sin lyftanordning i lastbilens förarhytt.

– Min kran är inte tillräckligt stark för att orka hela lastbilen, men jag säkrar ändå upp den för att förarhytten inte ska röra på sig och rasa ned.

Hjälpte till med räddningsarbetet

Under tiden försöker Nicklas prata med lastbilschauffören så mycket som möjligt.

– Jag frågar hur han mår, hur gammal han är och vad det är för last han har med sig. Allt för att se att han är klar och inte håller på att försämras. Han sitter fast med benen och säger att det gör ont.

Till slut kommer räddningstjänsten till olycksplatsen och Nicklas Jansson är med under hela räddningsinsatsen. Han ringer en kranfirma som skickar en större lyftkran och med hjälp av flera lyftkranar sänktes lastbilen ner under bron där bärgningsbilarna kunde ta hand om den. Först vid åttatiden på fredagsmorgonen satte sig Nicklas Jansson in i sin bil och fortsatte färden hemåt.

– Det är tyvärr inte första gången som jag är först framme vid en olycka, och visst blev jag tagen men jag är mer tagen nu efteråt. Jag hoppas för allt i världen att chauffören klarar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allvarlig olycka på E4

Mer i ämnet