200 storskarvar ska nu få skjutas utanför Oxelösund. Foto: Sigi Tischler

Beskedet: 200 skarvar får skjutas utanför Oxelösund

Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland har gett tillstånd för skyddsjakt på 200 skarvar utanför Oxelösund. Bakgrunden är den skada fåglarna orsakar för fisket.

I Oxelösund räknades det till 2 500 bon under 2021 och totalt finns det cirka 25 000 skarvar i länets skärgård.

Nu ger länsstyrelsen grönt ljus för att 200 av dem får skjutas. Kravet är att de befinner sig inom 300 meter från fasta och rörliga fiskeredskap. Det är jakträttsinnehavaren eller dennes medhjälpare som får bedriva jakten.

”Lägg på en nolla”

Yrkesfiskaren Kjell Åke Karlsson är verksam i området och han har drabbats både materiellt och ekonomiskt av skarvarnas utbredning de senaste åren. Han välkomnar beskedet men tror inte att jakten på de 200 skarvarna kommer innebära någon stor skillnad.

– Lägg på en nolla till så skulle det göra nytta utefter kusten. När de bedrev skyddsjakt i våras märkte jag att det blev bättre fångst under tiden som de var i gång, men de fåglarna sköts ju på nolltid, säger han.

”Alla blir förbannade”

Fåglarna kan sitta i tusental på vissa öar och enligt Kjell Åke Karlsson förstör de inte bara för fisket.

– Alla som rör sig här ute blir förbannade av att se dem. Det finns ingen anledning att utrota dem, men när de blir för många är det inte bra, så enkelt är det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historiken • Recepten • Favoritfödan: Det här visste du inte om skarven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer