Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bevisningen i Darknet-rättegången: ”Det man skriver till varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Beskrivningar av hur tekniken fungerar på Darknet. Hur krypterade så kallade Anom-telefoner används och vilka användarna är bakom de alias som finns i telefonerna. Under den första rättegångsdagen har åklagarna visat hur de anser att den stora knarkhärvan gått till.

Det rådde extra stor säkerhet under den första rättegångsdagen i Darknet-härvan där sex personer står åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott. Detta på grund av att det skulle kunna finnas hot mot parterna i målet.

När säkerhetskontrollen passerats och rättegången startat tillfrågades de åtalade om sina inställningar till misstankarna.

Operation ”Trojan Shield”

Vissa erkännanden

Ett par av dem erkände viss brottslighet, men ville inte att den brottsligheten skulle anses vara synnerligen grov. Det handlar om en kvinna och en man från Nyköping och Trosa vilka misstänks har agerat längst ner i den organisation som åklagaren menar byggts upp för att sedan kunna sälja narkotika till olika delar av landet.

Organisationen påstås ha styrts av en 47-årig man från Stockholm

– Han har haft något av en vd-roll, säger kammaråklagare Fredrik Beijar i Nyköping.

Den 47-årige mannens advokat, Jack Melkemichel, säger att hans klient nekar till brott.

– Det är åklagarens bild att han är huvudman i härvan. Vi delar inte den bilden.

Andreman från Trosa

Enligt åklagaren har andreman i härvan varit en man i 40-årsåldern från Trosa.

Den organisation som byggts upp har haft sitt tillhåll på Darknet och för att knyta de åtalade personerna till organisationen och den försäljning som skett, har polis och åklagare försetts med material från den amerikanska federala polisen FBI.

Materialet består av chattar som skett via så kallade Anom-telefoner. Krypterade verktyg som ansågs vara säkra mot avlyssning bland kriminella.

Så var dock inte fallet eftersom FBI var med och utvecklade systemet och lade in en bakdörr som gjorde att man kunde samla på sig okrypterad information.

”Skriver sina egna namn”

Polis och åklagare har fått tillgång till informationen, men har behövt passa ihop all uppgifter med vilka som verkligen skickat chattar, bilder och filmer. Helt enkelt knyta användarnamn i Anom-telefonerna till verkliga personer.

Fredrik Beijar menar att man lyckats med det.

– Framför allt genom innehållet i chattarna. Det man skriver till varandra. Man skriver om sig själva och släktingar. Man skriver sina egna namn och skickar bilder som gör att det går att koppla ihop det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet