Foto: Gorm Kallestad/NTB

SVT kartlägger: Stor brist på familjehem i hela Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på familjehem är stor i hela länet och samtliga kommuner SVT kontaktat i en rundringning säger att behovet av att fler öppnar sina hem för behövande barn är stort. Bristen på familjehem gör att kommunerna tvingas köpa in familjehemsplatser från externa aktörer.

Samtliga av länets kommuner svarar att de i dagsläget använder sig av privata konsulter men att de försöker undvika att köpa tjänsten i största möjliga mån.

– Vi ska inte vara beroende av privata aktörer. Sedan den stora flyktingströmmen 2015 har det swishat iväg med allt fler privata aktörer på marknaden som blivit en allt större konkurrent till oss i kampen om familjehemmen. Samtidigt skulle jag vilja säga att behovet av familjehem har ökat sedan 2015, säger Gabriel Billing, enhetschef Nyköping kommun.

Billigare med kommunalt hem

Ett kommunalt familjehem kostar kommunerna i länet mellan 12 000 och 14 000 kronor i månaden. Ett privat bolag tar sällan mindre än 2 000 kronor om dygnet, sammanlagt omkring 60 000 kronor i månaden. Cirka fem gånger så mycket som vad kommunala familjehemmen kostar. I Sörmland använder sig kommunerna av 83 privata familjehemsaktörer vilket ger en merkostnad på minst 47,5 miljoner om året.

– Vi försöker ju skaffa en egen bank och har en tanke om att gå ihop med Trosa och Gnesta för att kunna bygga upp en gemensam familjehemsbank eftersom vi inte vill vara beroende av privata konsulter som är mycket dyrare. Problemet är att vi ofta måste lösa akuta placeringar och då har vi inget annat val än att ta in privata konsulter säger Katarina Haddon, förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen i Oxelösund.

Arbetsgrupp försöker hitta fler hem

De tre berörda kommunerna har nu tillsatt en arbetsgrupp som gemensamt ska försöka hitta fler familjehem till kommunerna.

– Vi diskuterade det på ett möte förra veckan och har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta på möjligheten att skaffa en egen familjehemsbank, säger Lisbeth Lampinen, enhetschef på Trosa kommun.

Såhär ser det ut i din kommun:

Eskilstuna: 262 placeringar

Kö: 12

Konsultstödda: 15

Årlig merkostnad: 9,2 miljoner

Oxelösund 40-tal placeringar

Kommunala 12

konsultstödda 14

Kö: 1

Årlig merkostnad: cirka  8 miljoner

Katrineholm: 60-tal placeringar

Kö: 2

Konsulter: 10-tal

Årlig merkostnad:  cirka 5,7 miljoner

Flen

40-tal placeringar

kö: 3-5

Konsultstödda: 2

Årlig merkostnad: cirka 1,1 miljoner

Gnesta

23 placeringar

Kö: 0

Konsultstödda: 8

Merkostnad: 4,6 miljoner

Strängnäs

Placeringar: 60-tal

Kö: 10-tal

Konsultstödda: 3

Merkostnad: 1,7 miljoner

Trosa

Placeringar : 7

Konsultstödda: 5

Kö: 0

Merkostnad: 2,9 miljoner

Nyköping

Placeringar: 70

Kö: 4

Konsultstödda: 20

Merkostnad 11,5 miljoner

Vingåker

Placeringar: 16

Kö: 0

Konsultstödda: 1

Merkostnad: 574 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.