Idag är ett sextiotal barn familjehemsplacerade i Strängnäs kommun och behovet av familjehem fortsätter att öka, säger My Ivanov. Foto: SVT

Brist på familjehem i Strängnäs: ”Det är akut just nu”

Publicerad

I Strängnäs väntar ett tiotal barn på att placeras i familjehem. Kommunen söker nu nya familjer som vill ta emot barn för boende under en längre tid.

Under väntan på ett familjehem bor barnen i jourhem, som är till för att lösa akuta behov.

– Jag skulle säga att behovet av familjehem är akut just nu och så har det sett under en längre period, säger My Ivanov, familjesekreterare i Strängnäs kommun.

Allt större behov

I dag är ett sextiotal barn familjehemsplacerade i Strängnäs kommun och behovet av familjehem fortsätter att öka.

En utredning ska ta ungefär fyra till sex veckor, men många av barnen har väntat betydligt längre än så.

– De flesta som väntar har befunnit sig i ett jourhem ett par månader.

Det råder även brist på jour och kontaktfamiljer i kommunen även om läget inte riktigt är lika alarmerande.

Fakta om familjehem:

Att vara familjehem (tidigare fosterhem) innebär att vara barnets familj. I praktiken betyder det att hjälpa och stötta barnet med vardagliga saker. Utöver det som ingår i vardagssysslor behöver en familjehemsförälder stödja barnet i att ha kontakt med sina föräldrar och även ha kontakt med myndigheter. Som familjehemsförälder är man däremot inte vårdnadshavare.

Ett jourhem är ett familjehem som med kort varsel kan ta emot barn eller ungdomar som behöver omedelbart skydd eller stöd. Barnet bor i jourhemmet en kortare period, ofta i väntan på ett familjehem.

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem någon eller några dagar i månaden, för att vara ett extra stöd. Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna behöver hjälp för att kunna ta sitt föräldraansvar. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktfamilj, som kan vara en person eller en familj.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.