Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Sörmland, lovar att cancerrehabiliteringen ska bli bättre. Foto: TT/SVT

Brist på personal ger dålig cancereftervård i Sörmland

Publicerad

Alla landsting ska ge individanpassad eftervård till cancerpatienter, men verkligheten ser annorlunda ut. På grund av personalbrist kan sjukhusen i Sörmland inte leva upp till jämlik cancerrehabilitering.

Dietister, kuratorer, uroterapeuter och kontaktsjuksköterskor är några av de yrken som fattas på sjukhusen i Sörmland.

– Vi har personalrekryteringsproblem på flera håll och cancerrehabiliteringen är ett område. Det är brist på psykologer och sjuksköterskor och det är svårt att hitta de här yrkesgrupperna, säger Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

”Har inte hunnit ställa om”

För Sörmland handlar det inte om ett resursproblem och enligt landstinget finns ekonomiska möjligheter att anställa personal för att kunna leva upp till bra cancerrehabilitering.

– Men vi har inte riktigt hunnit ställa om till att se cancern som en kronisk sjukdom som vi måste ta hand om. Egentligen bör rehabiliteringsplanen börja redan när behandlingen börjar, säger Fredrik Lundgren.

Eftervård- prioriterad fråga

Fredrik Lundgren är säker på att sjukhusen i Sörmland kommer att nå hög nivå på cancerrehabiliteringen, men menar samtidigt att det kommer att ta tid.

– Jag kan försäkra alla sörmlänningar om att det här är en prioriterad fråga och våra cancerkliniker arbetar med detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brister i cancereftervården

Mer i ämnet