Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Widéen hemma efter att ha vårdats på Nyköpings lasarett för covid 19. I videon berättar styvdottern Pia om hans upplevelser, då han ännu är för svag för att bli intervjuad. Foto: Privat/SVT

Björn blev hemskickad med coronasmitta – två dagar efter vård i respirator

Uppdaterad
Publicerad
Björn Widéen från Vingåker har vårdats för covid 19 på Nyköpings lasarett och blev utskriven två dagar efter att han kopplats bort från sin respirator.
Trots att han inte var symptomfri och inte kunde klara sig själv, enligt hans styvdotter Pia Karlsson.

Enligt Pia Karlsson behövde sjukhuset vårdplatsen till någon annan och Björn ansågs frisk nog att klara sig hemma utan hjälp. Trots att han enligt Pia fortfarande hade hosta, feber, andningssvårigheter, diarré och dessutom KOL.

Hemma fanns bara hans fru, som själv är lungsjuk, till hans hjälp. Styvdottern Pia har autoimmuna sjukdomar, och kan därför inte hjälpa till på plats.

– Min mamma tog kontakt med sjukhuset och sa att hon inte har möjlighet att ta hand om honom, säger Pia Karlsson, som berättar om händelsen då Björn själv känner sig för svag.

Möjlighet till hemvård

Pia har varit i kontakt med Vingåkers kommun för att undersöka möjligheten att få hemvård, men berättar att de inte kan hjälpa till då han är coronasmittad.

– Sjukhuset bör inte skicka hem en person som inte kan klara sig själv. Behöver personen hjälp i hemmet efterutskrivning ska kommunen inblandas innan hemkomst. Om personen är så pass dålig och kommunen inte är inblandad alls sedan tidigare, måste personen tillbaka till sjukhuset för aktuell bedömning och vård, säger Jonas Smedbäck, t.f. medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vingåkers Kommun. 

Anna Ormegard som är divisionschef för primärvård i Region Sörmland säger att man inte kan kommentera enskilda fall.

– I alla lägen när vi ska skicka hem patienter gör vi en bedömning där vi tittar på och pratar med patienten och dess anhöriga om vad man har för behov, om man behöver hemtjänst eller hemsjukvård. En del behöver inget av det och då är det hemgång till eget boende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Ormegard berättar om Regions Sörmland rutiner vid hemgång.

Taxi hem

Björn Widéen blev, enligt Pia Karlsson, hänvisad att ta taxi hem från lasarettet men taxibolaget ville inte köra honom då han var smittad av corona. Lika så var det med anhöriga. Till slut blev han hemkörd i ambulans.

Är det här en del av rutinerna att be patienter ta taxi hem?

– Är man smittsam ska man inte åka taxi utan då åker man antingen ambulans eller egen transport. Det blir en väldigt kraftig belastning på ambulansen så då har vi försökt uppmana till egna transportmedel i möjliga mån. Men jag kan inte kommentera det enskilda fallet, säger Anna Ormegard på Region Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet