Malin Berglunds 3-åriga dotter fick vänta i fyra timmar på akutmottagningen innan hon fick hjälp, trots att hon hade svårt att andas. Foto: SVT/privat

Malins treåriga dotter hade svårt att andas – fick vänta i timmar

Uppdaterad
Publicerad

När Malin Berglunds dotter fick svårt att andas åkte de till akuten på Nyköpings lasarett. Men de fick vänta länge på hjälp och till slut skickades de vidare till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Nu riktas kritik mot barnsjukvården i Nyköping.

En sen kväll i december 2016 kom en Stigtomtabon Malin Berglund till akutmottagningen i Nyköping med sin 3-åriga dotter som hade svårt att andas.

– Vi trodde först att det var krupp för det har hon haft tidigare. Men det gick inte över utan blev bara värre och värre. Vi var hos vårdcentralen på dagen men den behandlingen hon fick där hjälpte inte så på kvällen åkte vi till akuten, säger Malin Berglund.

”Ville att de skulle se hur dålig hon var”

Men trots att flickan hade svårt att få luft bedömdes hennes tillstånd inte som akut, och det blev en lång väntan på att få hjälp. Malin Berglund minns natten tydligt.

– Först satt vi i ett rum och väntade. Men till slut tog jag henne i famnen och satte mig i korridoren för att de skulle se oss, för att inte bli bortglömda. Jag ville att de skulle se hur dålig hon var.

Transporterades till Eskilstuna

Först efter fyra timmar fick de träffa en läkare, och så småningom konstaterade man att flickan fått en infektion i luftvägarna. De transporterades till Mälarsjukhuset i Eskilstuna för vidare behandling, och efter tre dagar kunde hon åka hem igen. Men Malin Berglund anmälde den långa väntetiden på akuten till Inspektionen för vård och omsorg eftersom hon tyckte att hennes barn utsatts för onödigt lidande av den långa väntetiden.

Myndigheten håller med om att hon borde fått träffa en barnläkare tidigare och riktar, efter att även tittat närmre på andra anmälningar mot sjukhuset, kritik mot barnsjukvården i Nyköping.

Frisk idag

Malin Berglund är nöjd med Ivos beslut.

– Det känns jätteskönt att Ivo har gjort den här utredningen och riktar kritik mot sjukhuset. Jag hoppas att det leder till att det blir förbättringar inom barnakutsjukvården. Det har känts som ett öppet sår att det inte fungerade som det skulle, men nu kan vi börja lägga det här bakom oss, säger hon.

Hennes dotter är i dag helt frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.