Sjuksköterskan Emelie Lemessova Sundqvist. Foto: SVT

Efter kritiken: Här är förändringarna för barnakuten i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta barnsjukvården i Nyköping fick under hösten 2018 mycket skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu har Region Sörmland påbörjat flera förändringar för att förbättra situationen.

I kritiken som Ivo gav nämns bland annat brister i organisationen och otillräcklig kompetens hos personalen.

I en av Ivo-anmälningarna står det att lasarettet var passiva i sitt diagnosställande och att det fanns brister i rutinerna. Något som nu har förbättras enligt Maria Söderkvist, divisionschef på Region Sörmland.

– Vi behöver vara tydliga med vem det är som har ansvar. Vem är det sjuksköterskan eller läkaren som bemannar akuten ska vända sig till. De rutinerna behövdes bli striktare och det är genomfört. Vi har ett helt annat sätt att omhänderta barnen när de kommer till sjukhuset.

Större möjligheter till övernattning

Just nu byggs det tre stycken barnobservationsplatser på lasarettet i Nyköping där två ska vara färdiga innan sommaren. Idag finns det redan två platser på kvinnokliniken, men de ska tillsammans med en extra nu finnas på akutavdelningen istället.

Det betyder att barn som inte behöver vårdas över en längre tid ändå kan stanna kvar över natten för observation.

En ytterligare förändring är att lasarettet från och med februari kommer att förstärka jouren med mer personal som har barnkompetens.

– Det är definitivt en kompetensökning att få hit en läkarstyrka med en jourlinje som är specialiserad för barn, säger sjuksköterskan Emelie Lemessova Sundqvist.

Det är speciellt kvällar som har fått bättre bemanning eftersom det är då som flest barn kommer in till akuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.