Andreas Pihl, läkare på Nyköpings lasarett, är inte nöjd över åtgärderna som vidtagits på sin arbetsplats. Foto: SVT/TT

Läkaren sågar egna sjukhusets åtgärder: ”Är mest kosmetik”

Uppdaterad
Publicerad

Barnsjuksvården i Nyköping har fått stark kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Sjukhusledningen menar har man åtgärdat de brister som funnits, men enligt läkaren Anderas Phil stämmer det inte.

– Vi har haft problem i många år och det har inte hänt så mycket, det är ”business as usual”, säger han.

SVT har tidigare berättat om Malin Berglunds treåriga dotter som fick vänta i timmar på hjälp vid Nyköpingslasarett trots att hon hade svårt att andas. Fallet granskades av IVO som riktade stark kritik mot den akuta barnsjukvården på lasaretten.

Försvarar sjukhuset

Enligt sjukhusets chefsläkare, Görel Wachtmeister, har man sett över rutinerna sedan fallet med den treåriga flickan. Det inträffade 2016 och enligt Görel Wachtmeister ser det betydligt bättre ut idag.

– Om det hade hänt i dag skulle bedömningen av hennes symptom fungerat bättre och hon hade troligtvis fått hjälp snabbare, har hon tidigare sagt till SVT.

Ohållbar situation

Det får läkaren Andreas Phil att reagera. Han jobbar som ST-läkare på akuten och har vid flera tillfällen påpekat problemen. I somras gick han och fem kollegor ut och skrev ett öppet brev i tidningen Södermanlands Nyheter då de upplevde att ledningen inte vill lyssna på dem.

– Jag och mina kollegor har inte rätt kompetens för att vårda barn, ändå får vi göra det, säger han.

I en internrapport från 2016 slår verksamhetsledningen fast att situationen på barnkliniken i Nyköping är ”ohållbar”. I rapporten står det att patientsäkerheten påverkas eftersom rätt kompetens saknas.

– Det är precis likadant nu, man har vetat om problemen flera år, säger Andreas Phil.

Mest kosmetik

Från sjukhusledningens sida har man påpekat att personal nu fått träna på olika scenarier, men enligt Andreas Phil är det ingen åtgärd som påverkar.

– Det är mest kosmetik. Du kan inte ersätta kompetensen du får genom att dagligen jobba med något med några enstaka träningstillfällen. Jag kan inte ta hand om ett barn med hjärnhinneinflammation bara får att jag tränat på det någon gång. Barnläkare är en egen specialisering, det behövs rätt kompetens, säger han.

”Gjorts förstärkningar”

Chefsläkare Görel Wachtmeister håller dock inte med om kritiken.

– Vi är medvetna om kritiken och arbetar med att förbättra barnsjukvården i Nyköping. Det har gjorts förstärkningar med personal på akuten, med narkosläkare på sjukhuset. Vi har inte barnläkare i första linjen som många önskar, men vi har barnläkare som kan kallas in och narkosläkare som kan hjälpa till vid behov, säger hon.

I en rapport från 2016 står det att situation är ohållbar, är den det nu?

– Jag tycker inte att situationen är ohållbar, patientsäkerheten är god.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.