Inspektionen för vård och omsorg kritiserad vården för bristande handläggning av patienten. Foto: TT

Ivo-kritik: Brister i den akuta barnsjukvården i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tittat på flera anmälningar kring den akuta barnsjukvården på Nyköpings lasarett. Myndigheten konstaterar nu att det saknas tillräcklig kompetens och att det finns brister i organisationen.

Ett av ärendena som Ivo tittat på är när Malin Berglund i slutet av 2016 sökte hjälp för sin dotter som hade svårt att andas. Malin och hennes dotter fick vänta länge på hjälp och först efter flera timmar transporterades de vidare till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Otillräcklig kompetens

Ivo håller med om att hon borde ha fått träffa en barnläkare snabbare, men nöjer sig inte där. Myndigheten säger sig ha tittat närmare på flera anmälningar gällande den akuta barnsjukvården på lasarettet, och ser ett mönster av brister i organisationen och otillräcklig kompetens.

– Vi har två anmälda händelser där vi är i slutfasen av utredningen där beslut förväntas inom kort. Det akuta omhändertagandet av sjuka barn i Nyköping har varit föremål för intern utredning, analys och riskbedömning i landstinget Sörmland, säger medicinalrådet Hans Rudstam på Ivo.

”Hade troligtvis fått hjälp snabbare idag”

Chefsläkaren Görel Wachtmeister håller med om att 3-åringen borde ha fått hjälp snabbare. Sedan händelsen har sjukhuset sett över rutiner och inskärpt dem. Personal från alla olika kategorier har också fått träna på scenarier där sjuka barn kommer till akuten.

– Om det hade hänt i dag skulle bedömningen av hennes symptom fungerat bättre och hon hade troligtvis fått hjälp snabbare, säger Görel Wachtmeister.

Svårt på en mindre sjukhus

Men hon tycker inte att Ivo:s kritik om bristande organisation är helt rättvis. Den sörmländska vården är organiserad på så vis att den dygnet runt-bemannade barnkliniken är placerad i Eskilstuna. I Nyköping finns bara en barnmottagning och en vårdavdelning som har öppet på dagen.

– Man kan inte jämföra med hur vården är utformad i en större ort där det finns specialister på plats hela dygnet, det har inte vi. På natten hänvisas barn till den vanliga akuten, säger Görel Wachtmeister.

Hon berättar att det alltid finns en barnspecialist som har jour och kan vara snabbt på plats om det behövs.

Skulle du säga att det är tryggt för barn att söka akutvård på Nyköpings lasarett?

– Det är 1 300 barn per år som söker vård på akuten och de allra flesta besök går bra, men vi arbetar alltid med att förbättra vården, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.