Åklagaren Reena Devgun tror att det bland syriska flyktingar i Sverige finns vittnen och bevismaterial som kan fälla förövare som begått bland annat krigsförbrytelser eller folkmord i samband med kriget i Syrien. Foto: SVT

Brott i Syrien kan utredas i Sverige – åklagare letar vittnen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Trots att själva brotten har begåtts tusentals mil bort kan krigsförbrytare och folkmördare utredas och dömas i Sverige. Men för att kunna utreda krävs bevis, och nu söker svenska åklagare vittnen bland flyktingar från krigets Syrien.

Den senaste tiden har det varit ett stort fokus på om det har kommit misstänkta terrorister till Sverige efter kriget i Syrien.

Men på samtliga sidor i Syrienkriget finns det också människor som begått andra allvarliga brott: krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Medlemmar i terrorgruppen IS kan ha gjort sig skyldiga även till folkmord.

Maxstraffet är livstid

– De här brotten är bland de allvarligaste brotten som finns och maxstraffen för dem är livstids fängelse. Vi har pågående utredningar mot samtliga sidor i den syriska konflikten, säger Reena Devgun, åklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Hon är samordnare för den grupp åklagare som utreder brott mot internationell straffrätt i Sverige.

Vittnen och bevis kan finnas i Sverige

Men för att Reena Devgun och hennes kollegor ska kunna göra sitt jobb krävs det bevis. Det senare tror hon finns bland syriska flyktingar i Sverige.

– Det kan till exempel handla om filmer och bilder. Men det kan också handla om vittnesmål, att man har sett eller blivit utsatt för de här brotten, säger hon.

En av utredningarna handlar om en man i Sörmland som greps i februari misstänkt för att ha begått grovt folkrättsbrott, det som i dag kallas krigsförbrytelser, i Aleppo 2012–2014.

– Han släpptes efter förhör men utredningen pågår fortfarande, säger Reena Devgun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland

Mer i ämnet
Mer Sörmland
Mer Nyheter