Den dömde mannen ska betala skadestånd på 770 000 kronor till de två drabbade äldre männen. Foto: TT

Byggfuskare lurade äldre – döms till fängelse för penningtvätt

Publicerad

Tre äldre personer har betalat stora summor pengar för byggarbeten som inte gjorts, eller varit så dåliga att de måste göras om. Två av dem får nu skadestånd, efter en dom i Eskilstuna tingsrätt.

Två äldre män i Täby respektive Göteborg, samt en kvinna i 80-årsåldern i Eskilstuna, fick under 2015 besök av två män. De erbjöd sig att utföra olika byggarbeten, till exempel att måla om fasader, laga tak och dränera. Men när arbetet påbörjats har männen krävt mer pengar för att fortsätta. Arbetet har sedan avbrutits eller lämnats i dåligt skick.

Efterlystes av polisen

När polisen sökte männen var de försvunna, så de efterlystes internationellt. Den ena mannen, en brittisk medborgare, greps under våren i Storbritannien och utlämnades till Sverige.

Nu har han dömts i Eskilstuna tingsrätt till ett år och två månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott. Åklagaren kunde bevisa att han tagit emot pengar till sina privata konton som införskaffats genom kriminella handlingar. Men mannen kunde inte åtalas för det så kallade förbrottet, alltså att han skulle ha lurat äldre människor och fått dem att betala stora belopp för ett arbete som han inte utfört eller utfört bristfälligt.

Juridiska teknikaliteter

– Det handlar om juridiska teknikaliteter. Anledningen är att åklagaren bara får väcka åtal enligt den misstanke som funnits på arresteringsordern, och den utfärdades innan några förhör kunde hållas med den misstänkte, förklarar Henrik Olin vid Eskilstuna åklagarkammare.

Eftersom mannen utlämnades för grovt penningtvättsbrott var det också det som åklagaren kunde åtala honom för.

– Hade det här varit en helsvensk utredning hade nog åklagaren övervägt att åtala för grovt bedrägeri i första hand, säger Henrik Olin.

Blir utan pengar

Den dömde mannen ska betala skadestånd på 678 000 respektive 102 000 kronor till de två äldre männen. Men kvinnan i Eskilstuna får inga pengar. Hennes son anade oråd när byggarbetarna inte kunde uppvisa F-skattsedel. När han hotade att ringa polisen försvann de från platsen.

Enligt tingsrätten har de då hindrats från att fortsätta sitt arbete, och därför är det inte säkert att de hade för avsikt att genomföra ett bedrägeri även där.

Den andre mannen som misstänks vara inblandad är fortfarande efterlyst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer