Personalen på det aktuella äldreboendet är upprörda över chefens agerande, enligt uppgifter till SVT. Verksamhetschefen Fridha Söderqvist kallar händelsen oacceptabel. Foto: Mikael Fritzon/TT

Chef på äldreboende gav coronavaccin till sin familj – ”oacceptabelt” enligt verksamhetschef

Uppdaterad
Publicerad

Chefen på äldreboendet lät sin egen familj vaccinera sig mot covid-19 – samtidigt som personal blev utan vaccin. Kommunen utreder nu händelsen.

– Man blir irriterad. Prio ett borde vara att ringa in sin egen personal, säger en anställd på boendet till SVT.

Vid nyår vaccinerades de boende på ett äldreboende i Eskilstuna kommun mot covid-19. När det blir över vaccindoser är tanken att personal på plats ska vaccineras i första hand – och att ledig personal ska ringas in i andra hand.

Men enligt uppgifter till SVT valde chefen på boendet att vaccinera sin egen familj i stället för att ringa in ledig personal.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Blev inte inringda

– Jag blev upprörd eftersom jag hade kunnat bli inringd och få vaccin, säger en anställd som vill vara anonym.

Den anställda uppger att hen, och flera andra i personalen, inte hade något missat samtal från den aktuella dagen och att det finns kritik mot chefens agerande.

Viktor Hård, avdelningschef för vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna kommun, bekräftar det inträffade.

– Vi känner till att det har hänt. Vi tittar på omständigheterna runt det i vår utredning och jag kan inte uttala mig innan det är klart. Det är en förtroendefråga för oss att det går rätt till, säger han.

”En kamp mot klockan”

Enligt Viktor Hård är riktlinjerna att inga vaccindoser får kasseras.

– Vi som arbetsgivare kan inte beordra någon att ta vaccin, det är helt på frivillig basis. Det kan vara en kamp mot klockan och står man i ett läge där man inte får tag på någon så är frågan vad man gör med restdoserna då. Det tittar man på nu, säger han.

SVT har varit i kontakt med chefen på äldreboendet som inte vill svara på våra frågor utan hänvisar vidare till avdelningschefen Viktor Hård.

I videon hör du Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, kommentera händelsen, som hon beskriver som oacceptabel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet