Berit Hyllbrant (L) vill se mer fysisk aktivitet i skolorna. Foto: Anders Wiklund/TT och Liberalerna Flen

Daglig fysisk aktivitet i skolan kan bli verklighet i Flen

Uppdaterad
Publicerad

Berit Hyllbrant, Liberalernas gruppledare i Flen, vill se mer fysisk aktivitet i skolan och har nu lämnat in en motion om att införa daglig fysisk aktivitet i skolorna i kommunen.

Tanken är att daglig rörelse ska bli ett obligatoriskt moment i undervisningen.

– Det är ett vinna-vinna koncept. En del skolor gör redan det här men bara med de barn som tycker att det är kul. Det här ska gälla alla barnen, det ska bli en obligatorisk aktivitet, säger hon.

Friskare barn

I motionen står det bland annat att ”Liberalerna i Flen anser att eleverna i vår kommun ska erbjudas goda förutsättningar till förbättrade och jämlika skolresultat och bättre hälsa på kort och lång sikt”.

– Alla människor vet att barn i högsta grad sitter mycket hemma. I regionen följer vi hälsan i länet, och vi kan se att barn i Sörmland inte mår så bra. Psykisk hälsa och motion i allmänhet hänger ihop.

– Trenden är att man ska röra på sig mer och det vore konstigt om man inte försökte göra det här, och det kostar inte mycket pengar.

Kommunstyrelsen positiv

Kommunstyrelsen biföll motionen som nu ska upp i kommunfullmäktige där det slutgiltiga beslutet ska tas.

– Jag hoppas verkligen den går igenom. Det är ingen som har ifrågasatt den och den har blivit positivt behandlad i kommunstyrelsen, så jag är hoppfull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.