Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter förklara varför lottning kan avgöra vem som får Miljöpartiets utjämningsmandat i riksdagen – Emma Hult i Jönköping eller Linus Lakso i Sörmland.

Lotten kan avgöra vilken miljöpartist som får plats i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Linus Lakso (MP) från Eskilstuna och Emma Hult från Jönköping (MP) har all anledning att vara nervösa. Vem av dem som kommer in i riksdagen kan nämligen avgöras genom lottning.

– Jag trodde det var ett skämt, säger Lakso.

Även vid valet 2018 toppade Linus Lakso partiets valsedlar i Sörmland och hamnade utanför riksdagen med endast några hundra rösters marginal.

– Det skulle var surt att missa nu igen när man är så nära, säger han.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Det som står på spel är en plats i riksdagen och om den tillfaller Lakso eller hans partikamrat Emma Hult i Jönköpings län är idag en helt öppen historia. Det som avgör är vilket län som tilldelas miljöpartiets sista utjämningsmandat, Sörmland eller Jönköpings län.

Exakt lika många röster

Just nu är det extremt jämnt. I båda länen har partiet enligt det preliminära valresultatet fått exakt lika många röster – 7379 stycken.

Rösterna kontrollräknas nu av länsstyrelsen i Jönköping respektive Nyköping och skulle resultatet stå sig så är det enligt vallagen lotten som får bestämma.

I klippet hör du SVT Sörmlands reporter Mattias Gunnarsson berätta vad som gäller om resultatet står sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet