Foto: SVT

De är sjukhusets skojigaste medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusclownerna hjälper sjuka barn och deras familjer genom att fylla avdelningen med lek, sång och skratt.

När sjukhusclownerna Tant Prick och Becca Lur går längs de vita korridorerna på Mälarsjukhuset i Eskilstuna möts de av glada hälsningar och leenden från både barn och vuxna. Och det är just det som är sjukhusclownernas uppgift, att locka till glädje och skratt.

– Man är ju på sjukhuset för att man är sjuk, man kanske är rädd och har ont. Men när det kommer en clown som ett annorlunda inslag så ger vi familjen och barnen en chans att tänka på något annat, säger Lotta Lagerström som är clownen ”Tant Prick”.

Besöker Nyköping och Eskilstuna

År 2007 startade Lotta ”Clownklubben”, en förening med ungefär fem clowner som turas om att besöka sjukhuset i Nyköping två gånger i månaden och Mälarsjukhuset i Eskilstuna två gånger i veckan.

Clownerna arbetar nära sjukhuspersonalen och Lotta Lagerström uppskattar deras samarbete.

– Utan dem skulle det här inte gå. Nu med åren så vet de lite hur vi jobbar och när de kan bjuda in oss. Men vi stör inte deras viktiga arbete utan vi anpassar oss väldigt mycket efter dem hela tiden. Det skulle inte gå om inte vi samarbetade.

”Ville bjuda dem på sitt kalas”

Camilla Cederlöf har, tillsammans med sin dotter, träffat sjukhusclownerna flera gånger.

– Första gångerna var det lite läskigt, men de har successivt närmat sig varandra och nu är de kompisar. Hon ville till och med bjuda dem på sitt kalas. Det är en stor grej, säger Camilla.

– Om man har många sjukhusbesök, som vi har, så blir det förknippat med att det är obehagligt och man vet inte riktigt vad som väntar. Men om man vet att clownerna kanske kommer så blir det lite spännande i stället. Det gör jättstor skillnad, säger Camilla Cederlöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer