Lennart Ekengren, museiansvarig Hembygdsföreningen, till vänster. Arkeologen Lars Norberg till höger. Foto: SVT

Fynd från 1400-talet har hittats Mariefred

Uppdaterad
Publicerad

Husgrunden till Callanderska gården i Mariefred ska rustas upp. Och då den är belägen på historisk mark ska man samtidigt leta efter arkeologiska fynd.

Man hoppas kunna hitta fler delar från det kloster som byggdes på platsen under slutet av 1400-talet och revs 30 år senare.

– I slutet av 80-talet fick man fram delar från klostret, men det är mycket större än det man fick fram då, säger arkeologen Lars Norberg.

Hantverkargård

På den historiska platsen ligger nu istället en färgargård, som är den sista bevarade stadsgården i Mariefred. Den sista ägarinnan var konstnären Sofia Callander, gift Nordvaeger.

– När hon började känna att slutet var nära så skrev hon någonstans att ”jag står inte ut med att en rik grosshandlare ska komma och förstöra min vackra gård”, berättar Lennart Ekengren, museiansvarig Hembygdsföreningen.

Underhåll

Istället donerade hon stadsgården till föreningen som sedan 1947 har hållit husen vid liv. Men det krävs en hel del underhåll. Och mest akut är det att rädda den gamla bodlängan, som man nu rustar upp både invändigt och utvändigt.

– Fukten från betongen som ligger direkt på backen har gått upp i träkonstruktionen och den har börjat ruttna, säger Torsten Björkman, fastighetsgruppen Hembygdsföreningen

Kostanden för att rusta upp grunden räknas landa på cirka 1,5 miljoner kronor, men det är många ideella krafter som rycker in för att bevara Callanderska.

När husgrunden nu grävs upp är Mariefreds historia på tapeten. Hör Lennart Ekengren i klippet ovan berätta om hur Gustav Vasa byggde Gripsholms slott med hjälp av klostret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.