Lars-Erik ”Zeke” Moberg tog tre silvermedaljer i Los Angeles-OS 1984. Foto: SVT Arkiv

Dennis Kernen drivs av förebilderna

Uppdaterad
Publicerad

Dennis Kernen från Katrineholm är Sveriges bäste 16-åring i kanot. Under kommande säsong möter han två år äldre motståndare för att nå sina mål.

Sedan 16-årige Dennis Kernen började tävla i kanot så har karriären gått spikrakt uppåt. I somras tog han bland annat, med god marginal, SM-guld i K1 för 16-åringar. Men inget har kommit gratis. Normalt så blir det runt tio träningspass i veckan.

– Jag tror inte jag har någon jättetalang just för att paddla, men det kanske är en talang att vara målmedveten. Det är nog fyra procent talang och 96 procent pannben och hårt jobb, säger Dennis Kernen.

Sportfredag

”Zeke” inspirerar

Sörmländska kanotförebilder har han inte behövt leta länge efter. I Katrineholm är det framför allt flerfaldige OS- och VM-medaljören Lars-Erik ”Zeke” Moberg som inspirerar och i nuvarande klubben i Nyköping lever fortfarande arvet efter Gert Fredriksson, Sveriges mest framgångsrike olympier genom tiderna med bland annat sex OS-guld.

– I Sörmland finns det väldigt många duktiga paddlare och vi har en hög nivå här, alla förutsättningar för att bli duktiga finns ju här, säger Dennis Kernen.

Femma internationellt

I höstas kom Dennis Kernen femma i den internationella regattan Olympic hopes och därmed finns fog för att kalla honom för ett kanotlöfte i världsklass. Drömmar om OS-medaljer finns såklart, men Kernen tar en sak i taget.

– OS är en dröm såklart, men det är ingenting jag kan sitta och tänka på. Nu är det kommande säsonger som gäller, säger han.

Dennis Kernen

Ålder: 16 år

Klubb: Nyköpings kanotklubb

Uppväxt: Katrineholm

Säsongsmål: Junior-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet