Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomas Ekholm är rektor på högstadieskolan Breviksskolan med över 300 elever. Möt honom i klippet där han berättar om vad neddragningarna i Oxelösunds kommun innebär för skolan. Foto: Albin Aghamn

Oro efter stora neddragningar i skolan i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

På Breviksskolan är det runt 15 färre vuxna det här läsåret jämfört med hur det såg ut i våras. Tre av de fyra grundskolorna i Oxelösunds kommun säger att personalstyrkan är mindre nu.

På Breviksskolan handlar det om ett tiotal heltidsanställda färre i år än under förra läsåret. Skolan har haft svårt att klara måluppfyllelsen i matematik och nu har man tagit bort de stödfunktioner som fanns med under mattelektionerna.

Drabbar elever med stödbehov

– De största förlorarna, om man kan prata om det i ett sådant här sammanhang, är de elever som går i vanlig klass men som behöver få stöd där, säger Tomas Ekholm.

Bakgrunden är det underskott inom utbildningsnämnden som visade sig i januari. Meningarna går isär kring hur det uppkom och även om rektorn Tomas Ekholm på Breviksskolan hade fått signaler om att de gick mot kärvare tider trodde han att det skulle gå att hantera. Han blev överraskad över summan han förväntades dra ner.

– Jag trodde att det skulle handla om 3-4 miljoner, men i år kommer vi istället att ha sparat runt åtta miljoner, säger han.

Lektioner riskerar ställas in

Den bibliotekarie från biblioteket i Oxelösund som tidigare jobbat deltid på skolan kommer att försvinna, det blir istället ett uppdrag som lärarna får dela på. Några nya datorer köps inte in och de fasta vikarierna är inte kvar.

Lärarna får täcka upp för varandra i större utsträckning än tidigare, och om det inte går kommer lektioner att ställas in.

– Vi har haft väldigt få inställda lektioner under de fyra år jag arbetat här, säger Tomas Ekholm.

”Behöver göra skärpning”

Han försöker se positivt på framtiden trots skolans ekonomiska svårigheter.

– Vi som skola behöver göra en skärpning. Det finns friskolor som har mindre i budget än vi men som klarar sitt uppdrag ändå. Vi måste förbereda oss på en annan framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer