Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan må dåligt av det”. Hör gymnasieeleven Aria Guidobaldi och gymnasieskolchefen Monica Widelund om hur de tror att det dödliga våldet i Eskilstuna kan påverka skolresultaten. Foto: TT/SVT

Kommunen: Nu syns det dödliga våldet i Eskilstuna i skolresultaten

Uppdaterad
Publicerad

Färre gymnasieelever gick ut med godkända resultat i Eskilstuna i år. Pandemin är det som framför allt har påverkat. Men kommunen lyfter även en annan faktor: det eskalerande dödliga våldet.

– Den oro som blir påverkar oss alla, säger Monica Widelund, skolchef för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Eskilstuna.

92 procent av eleverna Eskilstunas kommunala gymnasieskolor gick ut med en examen under 2021. Ett år senare var det bara 87 procent som gick ut med en gymnasieexamen. Det här går att läsa i gymnasienämndens verksamhetsplan för 2023.

Kommunen förklarar det här med att pandemin påverkat skolgången – men också att man är starkt påverkad av omvärlden och det ökande dödliga våldet i Eskilstuna.

Skapar oro

Monica Widelund menar att våldet skapar en oro bland både elever och lärare. Men inte bara det.

– Att öva ut- och inrymningar, och att säkerhetsfrågor står i fokus så att vi ska kunna trygga och vara förberedda, tar mycket av vår tid. Den tiden hade vi faktiskt kunna lägga på andra saker som påverkar elevernas utveckling, säger hon.

Ge stöd

Vad kan skolan göra för att bidra till minskat våld och förbättra förutsättningarna för eleverna?

– Det handlar om att stödja där det finns oro, men också om att arbeta med att utveckla undervisning och utbildning.

I klippet möter du elever som själva har erfarenhet av den oro för våld som påverkar skolan. Dessutom berättar Monica Widelund mer om hur skolan påverkas av det eskalerande dödliga våldet i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.