Särskilda åklagarkammaren ska nu utreda om något fel har begåtts i samband med att en man avled i arresten i Katrineholm. Foto: SVT

Dödsfall i arrest utreds av Särskilda åklagarkammaren

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare vid Särskilda åklagarkammaren i Stockholm ska nu utreda om polisen gjort något fel i samband med det dödsfall som inträffade i arresten i polishuset i Katrineholm.

– Om det inträffar en allvarlig skada eller ett dödsfall i samband med förvar i arresten ska vi undersöka om någon har gjort sig skyldig till brott. Det är vi som gör utredningen och en åklagare hos oss fattar beslut om att inleda en förundersökning, säger Mats Ericsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Läs mer: ”Kan inte se att vi gjort något fel”

Kan handla om tjänstefel

Vad kan det handla om för brottsrubricering som utreds?

– Jag vet ingenting om det här fallet, men normalt kan det handla om tjänstefel – om det inte är något väldigt dramatiskt som har inträffat.

Mats Ericsson säger att tjänstefel i sådana här fall generellt kan handla om att man brustit i tillsyn eller att sjukdomstillstånd har ignorerats.

Dödsfall inte så vanligt

Hur vanligt är det att människor kommer till skada eller avlider i polisarrester?

– Skador i arrest är ganska vanligt, och det kan även handla om självskadebeteende. Dödsfall är inte jättevanligt, det kanske inträffar någon gång per år, säger Mats Ericsson.

Hur ofta mynnar utredningen ut i att personal har gjort fel?

– Det är inte särskilt ofta. Mest på tapeten just nu är en händelse i Lund där en flicka omkom i arresten. Men det är inte jätteofta det går att komma fram till att någon brustit, säger Mats Ericsson.

Läs mer: JO kräver svar efter ung kvinnas död i arresten

SVT Nyheter Sörmland söker den åklagare som har fått detta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.