Åklagare Isabelle Bjursten leder utredningen i jakten på de försvunna föremålen. Hör henne berätta om förundersökningen. Foto: SVT

Åklagaren: En misstänks för grovt häleri

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har inte de stulna föremålen från Strängnäs domkyrka återfunnits. Men en person misstänks för att ha hanterat stöldgodset och har delgivits misstanke om grovt häleri.

– Det pågår en utredning fortfarande. Det finns en person som kortvarigt har varit frihetsberövad och hörd om misstankarna i grovt häleri, och vissa beslag har gjorts, säger åklagaren Isabelle Bjursten som håller i den delen av utredningen som inte berör den åtalade 22-åringen.

På grund av att förundersökningen pågår vill varken hon eller den andra åklagaren Reena Devgun kommentera saken närmare. Men mannen har delgivits misstankar om delaktighet.

Kuppen mot domkyrkan

– Vi undersöker brett och förutsättningslöst vad som kan ha skett med föremålen, säger Isabelle Bjursten.

Väntar på svarsresultat

Vem det var som utöver den åtalade 22-åringen deltog i själva stölden i domkyrkan är fortfarande oklart. Det finns ytterligare en person som misstänks för stöld men enligt åklagaren kan den personen komma att avföras från utredningen.

– Vi inväntar svar och teknisk analys avseende den andra misstänkta. Men mycket tyder på att misstankarna kommer att avskrivas men vi vill genomföra den här sista kontrollåtgärden, säger Reena Devgun.

Skälet till att åtalet mot 22-åringen väcks redan nu, trots att den övriga utredningen inte är klar, är att han sitter häktad och att bevisningen mot honom anses vara väldigt stark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet