Hör domprosten Christofer Lundgren berätta hur han ser på beskedet om att 20 personer får delta på begravningar i klippet ovan. Foto: SVT

Domprosten om beskedet: ”Ett klokt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen kom beskedet att begravningar kommer få undantag från det kommande förbudet om sammankomster med fler än åtta deltagare.

– Jag tror att det är ett klokt beslut, säger Christofer Lundgren som är domprost i domkyrkoförsamlingen i Strängnäs.

Att endast åtta personer skulle få delta på begravningar har under den senaste tiden väckt kritik. Men under fredagen kom beskedet från regeringen att taket höjs till 20 personer för begravningar.

Att fler kan närvara på begravningarna ser Christofer Lundgren som positivt. Och han tror att det kommer att kunna genomföras på ett coronasäkert sätt.

– Det är ju så vi har jobbat under mer än ett halvår. Kanske är det svårare vid begravningar, för det är få tillfällen där människor sluter sig så tätt tillsammans. Det blir en prövning, men vi får påminna varandra om att hålla avstånd, säger han.

Han menar även att det går att hitta kreativa lösningar när fler än 20 personer vill ta ett sista farväl, hör honom berätta hur i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.