Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har det blivit lugnare efter att personalen fått hjälp av väktare? Hör arenavärden Andreas Ljungman och enhetschefen Camilla Delac berätta i klippet ovan. Foto: Aymen Mussa/SVT

Drogpåverkade besökare tar sig in i Munktellarenan i Eskilstuna – personal får hjälp av väktare

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Munktellarenan i Eskilstuna vittnar om att det dagligen tar sig in drogpåverkade personer i idrottshallen. Situationen har blivit så illa att man tagit hjälp av väktare.

SVT Sörmland har tidigare rapporterat om öppen droghandel och knarkfynd på stadsbiblioteket i Eskilstuna. Där beslöt man till slut att ha väktare på heltid fram till den 15 mars i år, vilket har gett en lugnande effekt.

Hittat en ny plats

Enhetschefen på Munktellarenan, Camilla Delac, vittnar nu om att dessa beroendepersoner nu förflyttat sig och sökt sig till idrottsanläggningen.

– Det här är en öppen plats med många ungdomar som vill idrotta, vi kan inte ha folk som är drog- och alkoholpåverkade här, säger hon.

Arenavärdarna som arbetar på plats har försökt avvisa personer men det har blivit för besvärligt vilket gjort att man nu tagit hjälp av väktare vid stängning.

– Det är en trygghet för personalen, säger hon.

Svårt utan motivation

Sörmlands stadsmissions verksamhetschef Petra Knutsson, berättar att den här gruppen av människor är utsatta och hon säger att det är socialtjänsten som är den ansvarande myndigheten.

– De känner oftast till exakt vilka personer det handlar om. Men till deras försvar ska jag också säga att det är en svår grupp. Har man haft ett beroende i flera år och inte har motivationen att förändras blir det svårt, säger hon.

Nämndens ordförande: ”Kan aldrig nå dem”

Men Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden i Eskilstuna, säger att kommunens ansvar bygger på att någon aktivt sökt hjälp för sitt missbruk.

– Vi har tvångsåtgärder som LVM, lagen om vård av missbrukare, när det gått riktigt illa. Men i övrigt ansvarar människor för sitt eget liv – vi kan inte åka ut och jobba uppsökande mot missbrukande vuxna, säger Gredfors (M).

Så du menar att det aldrig går att nå dem om man de inte söker hjälp?

– Ja, vi kan aldrig nå dem och vi har inget ansvar att söka upp människor med drogproblem, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Gredfors (M) berätta vad som är kommunens ansvar när det gäller vuxna missbrukare i Eskilstuna. Foto: Aymen Mussa/SVT

KOSTNADER FÖR MISSBRUKSVÅRD FÖR VUXNA:

2022: 162 464 000 kr

2023: 185 340 000 kr

Källa: Eskilstuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.