Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Sörmland tar tillbaka vaccinationen i Strängnäs och Eskilstuna från de privata vaccinatörer som upphandlats. Detta efter som bokningen inte fungerat tillfredsställande. Foto: TT/Montage

Efter bokningskaoset – regionen tar tillbaka vaccinationer i Eskilstuna och Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

När vaccinationsbokningen för 50- till 59-åringar i Sörmland startade under tisdagen stod det klart att bokningssystemet inte klarade av trycket i Eskilstuna och Strängnäs. Därför kommer nu regionen ta tillbaka vaccinationen i de kommunerna under två veckor.

– För att vaccinationen mot covid-19 ska fortgå i två av våra större orter måste vi ta tillbaka hanteringen under de kommande två veckorna. Vi ger under tiden den privata leverantören möjlighet att förändra sitt arbetssätt, säger Magnus Johansson, chef för division medicin och ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland i en kommentar på regionens hemsida.

Högt tryck

Regionen berättar att trycket var stort i länet när bokningen öppnades upp och tider för de närmaste fyra veckorna håller nu på att läggas ut och göras tillgängliga för bokning hos privata aktörer som upphandlats av regionen.

Regionen tar över

Men Eskilstuna och Strängnäs undantas alltså nu från detta och under de kommande två veckorna, 20 och 21, kommer regionen sköta vaccionationen i egen regi.  4 000 bokningsbara tider kommer läggas ut under tisdagen. Ca 38 000 personer i Sörmland är i åldersspannet 50-59 år.

– En mindre del har fått vaccin, men drygt 30 000 personer väntar fortfarande på vaccin så jag har full förståelse att många är angelägna om att få vaccinera sig så snart som möjligt, säger Magnus Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet