Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter flera år av turer – klart med ny ridskola i Nyköping

Publicerad

Väntan har varit lång men till hösten kommer Nyköpings kommun på nytt kunna erbjuda Nyköpingsborna en ridskola. Ett hyresavtal har skrivits med det privata företaget Stall Jörgensen som kommer att hyra in sig i anläggningen och starta en ridskoleverksamhet.

– Det känns skönt att äntligen kunna erbjuda ridsport till Nyköpings kommuns medborgare, säger Ola Pettersson, divisionschef för näringsliv, kultur och fritid vid Nyköpings kommun.

I januari 2022 stod ridanläggningen vid Nyäng i Nyköping klar, till en kostnad av 79 miljoner kronor. Tanken var att en kommunal ridskola skulle kunna dra igång direkt.

Men under byggprocessen tackade flera lokala föreningar nej till att driva ridskola i de nya lokalerna, detta dels på grund av risken för skenande kostnader.

Lång upphandling

Sedan dess har en långdragen upphandlingsprocess pågått, samtidigt som anläggningen hyrts ut till viss del. Enligt Nyköpings kommun tog man betalt för 6 000 timmar under 2022.

Nu har alltså ett större avtal skrivits med Stall Jörgensen, de kommer att betala en årshyra på 338 000 kronor i ett första skede. Sedan tidigare driver de också en ridskola i Björnlunda utanför Gnesta.

– Vi är jätteglada. Det är ett bra avtal vi fått med Nyköpings kommun som innebär att vi kan börja i mindre skala och sedan få växa här. Anläggningen är superbra, säger Pernilla Lövström, som kommer att vara ansvarig för ridskoleverksamheten.

Flyttar in 1 augusti

De nya hyresgästerna flyttar in den 1 augusti men det blir inte skolstart direkt.

– Hästarna måste få landa lite först och vänja sig vid den nya miljön, säger Pernilla Lövström.

I videoklippet: Divisionschefen Ola Pettersson förklarar varför arbetet med att få igång en ridskola tagit så lång tid.

Turerna kring ridanläggningen i Nyköping

• 2016: Den förra kommunala ridskolan vid Bullersta går i konkurs

• 2018: Platsen för den nya ridanläggningen pekas ut

• 2020: Första spadtaget för anläggningen tas

• 2022: Den nya ridanläggningen står klar – men utan verksamhet

• 2023: Upphandlingen klar och en ridskola väntas starta under hösten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.