Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur biblioteket har börjat hantera böcker från brevinkastet efter de senaste brevhoten. Foto: SVT

Efter hot mot Gnesta kommun – personalen på biblioteket måste hantera böcker med handskar

Publicerad

Förra veckan började Gnesta kommun använda en säker posttjänst som köptes in efter det senaste brevhotet när kommunen fick ta emot ett vitt pulver för drygt två veckor sedan. Men systemet kan inte säkerställa att alla försändelser är säkra och på biblioteket måste man hantera brevinkastet varsamt.

Hittills har biblioteket inte fått något misstänkt föremål i brevinkastet, men oron finns där.

– Det skapar en del oro, främst på de enheter som har varit drabbade men jag tror också att vi känner en trygghet i att det pågår en förundersökning och man kommer säkert finna den som gör det här, säger Kristina Karlsson, enhetschef på biblioteket i Gnesta.

Så funkar den nya säkerhetstjänsten

Gnesta kommun har tagit emot flera brevhot under det senaste halvåret. Det har skickats tomhylsor till en skola och till reningsverket och kommunen har tagit emot kuvert med vitt pulver i. Det senaste för bara två veckor sen.

Det ledde till att kommunstyrelsen beslutade att köpa in en säker posttjänst för närmare 150 000 kronor som testas under det kommande halvåret.

– Allt som skickas med posten kommer att sorteras och vidareförsändas till ett säkerhetsföretag som skannar all vår inkommande post för kemiska, biologiska och radiologiska ämnen för att det ska vara säkert när det kommer till kommunhuset, säger Jesper Berndtdahl, kanslichef i Gnesta kommun.

Alla brevlådor ses över

Merparten av all post som kommer till kommunen kommer att gå igenom det nya säkerhetssystemet, men det går fortfarande att kasta in brev genom brevinkast på biblioteket eller på kommunhuset. Det finns dessutom vanliga postlådor på vissa kommunala verksamheter för att ta emot dagstidningen.

– Just nu håller vi på att se över vilka postlådor vi har och utifrån det ska vi se över om vi ska göra en annan typ av hantering för att minska sårbarheten att kunna lämna något direkt till en verksamhet, säger Jesper Berndtdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.