En lastbil körde fast under järnvägsviadukten vid Vasagatan vid halv nio på onsdagsmorgonen. Foto: Tobias Sternhag, etunawebben.se

Olycksdrabbad viadukt i Eskilstuna kan få höjdhinder

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera olyckor där lastbilar kört in i järnvägsviadukten vid Vasavägen i Eskilstuna har nu stadsbyggnadsförvaltningen kommit fram till att en balk över vägen kan behövas.

Maxhöjden under viadukten är 3,6 meter, något som meddelas genom skyltar på båda sidor. Trots det har lastbilar kört fast vid flera tillfällen de senaste åren, vilket fått stor påverkan på både bil- och tågtrafiken i Eskilstuna.

Förra året kom Liberalerna med en motion om att bygga ett höjdhinder som hindrar lastbilar från att köra in under viadukten. Stadsbyggnadsförvaltningen tyckte då inte det behövdes och förslaget röstades därför ner. Men nu har förvaltningen ändrat sig, och frågan tas upp för beslut igen.

På ena sidan först

Enligt det nya yttrandet ska ett höjdhinder byggas en bit framför bron i södergående riktning – det är från det hållet de flesta lastbilarna kommer. Därefter ska förvaltningen utreda om det behövs en i norrgående riktning också.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslut i frågan på sitt sammanträde den 6 oktober.

I videon ovan berättar handläggaren Petter Skarin varför förvaltningen har ändrat uppfattning.

Här ligger viadukten som flera lastbilar fastnat under de senaste åren. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.