Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet beskriver Ulrika Bergman symtomen på sköldkörtelsjukdomen och vilka konsekvenser det fick i hennes liv. Foto: SVT

Efter sjukdomen hypertyreos – träningen blev vägen tillbaka för Ulrika

Uppdaterad
Publicerad

Två timmars träning om dagen är en del av receptet för 35-åriga Ulrika Bergman efter att hon drabbats svårt av hypertyreos. För ett par år sedan vägde hon 40 kilo och kunde knappt gå 200 meter.

– Jag hade en vilopuls på 135 slag i minuten, säger hon.

Ulrika Bergman från Oxelösund har siktet inställt på längdhoppstävlingarna i sommarens veteran-VM i friidrott som avgörs i Göteborg i augusti.

Sköldkörtelinflammation

Men hennes väg dit har varit allt annat än enkel. 2019 drabbades hon svårt av hypertyreos, en form av sköldkörtelinflammation – det fick henne att rasa i vikt och hon fick pausa hela sin livstillvaro.

Långsamt har hon sedan fått vänja kroppen vid träning, men symtomen finns kvar i viss mån. Just nu följer hon ett detaljerat träningsprogram för att återfå det som krävs för att kunna tävla i friidrott.

– Jag började ju träna för att orka med vardagen bara, sen fastnade jag för det här och fick reda på att även jag i min storlek kan tävla i styrkelyft och friidrott, säger Ulrika Bergman.

Tävlingsdebut nyligen

Nyligen gjorde hon sitt livs första friidrottstävling och passerade sitt mål på tre meter.

– Jag hoppade 3,13 nu senast, så det går åt rätt håll, säger hon.

I klippet: Hör Ulrika Bergman berätta om hur sjukdomen drabbade henne och vilka symtom hon fick.

SKÖLDKÖRTELN OCH HYPERTYREOS

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen, precis nedanför struphuvudet. Körtelns hormon styr ämnesomsättningen, som är kroppens sätt att omvandla näring till energi. När hormonerna minskar blir ämnesomsättningen långsammare, vilket påverkar kroppen och gör att du kan få besvär. Sköldkörteln kan också bilda för mycket sköldkörtelhormon, så kallat hypertyreos.

Hårdare träning kan vara en del av rehabiliteringen efter behandling av hypertyreos, men ska inte påbörjas innan läkare gett klartecken.

Källa: 1177.se och Sköldkörtelförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.